Μαρτύριος, Μοναχός στην επαρχία της Βαλερίας – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Σε αυτήν την επαρχία (την Βαλερία), υπήρξε ένας πολύ αφοσιωμένος δούλος του Θεού, ονόματι Μαρτύριος,1 ο οποίος έδωσε το εξής σημείο της αρετής του: Κάποια ημέρα οι παραδελφοί του έφτιαχναν εγκρυφίαν2 και είχαν ξεχάσει να τυπώσουν το σημείο του σταυρού – γιατί υπάρχει συνήθεια σε αυτή την επαρχία να σφραγίζουν τα ωμά ψωμιά με ένα ξύλο, έτσι ώστε να φαίνονται χωρισμένα σε τέσσερις μερίδες.3 Τότε έφθασε ο δούλος του Θεού κι έμαθε από τους αδελφούς που το συζητούσαν πως το ψωμί δεν είχε σφραγιστεί. Και ενώ ήδη το ψωμί ήταν σκεπασμένο με τα κάρβουνα και τις στάχτες είπε: «Γιατί δεν το σφραγίσατε;» Λέγοντας αυτά έκανε το σημείο του σταυρού με το δάκτυλο πάνω στα κάρβουνα. Την ώρα που σφράγιζε, αμέσως το ψωμί ανέδωσε ένα φοβερό κρότο, σαν να θρυμματίσθηκε καμμιά τεράστια χύτρα μέσα στις φλόγες. Όταν αργότερα ψήθηκε και το έσυραν έξω από τη φωτιά, βρέθηκε σφραγισμένο με τον τύπο του σταυρού, που τον χάραξε όχι άγγιγμα χεριού, αλλά η πίστις.

Υποσημειώσεις.

1. Martyrius: Αναφέρεται στο Ρωμαϊκό εορτολόγιο στις 23 Ιανουαρίου.
2. Subcinericius panis: «υποσπόδιος άρτος», ψωμί που ψηνόταν κεπασμένο από τη στάχτη («σποδίτης», σταχτόπητα).
3. Quadra (= «τέταρτον»), γιαυτό και ονομαζόταν κοδρίτης άρτος.

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.