Πατριαρχείο Αντιοχείας: Οι Διώξεις των Χριστιανών, οι προκλήσεις του Πολέμου, η Κοινωνικοπολιτική κρίση και η χολέρα.

Η κατάσταση για τους Χριστιανούς Αδελφούς μας στη Συρία είναι δραματική. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκτοπισμένοι και όσοι επιμένουν να φυλάττουν Θερμοπύλες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με Διώξεις, προπηλακισμούς ακόμα και τον θάνατο…

Ο συνεχιζόμενος Εμφύλιος Πόλεμος στη Συρία έχει καταστήσει τη χώρα πρόσφορο έδαφος για τη Δίωξη των Χριστιανών. Η αναταραχή έχει επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την COVID-19. Πολλοί Χριστιανοί εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι στο Εσωτερικό ή είναι Πρόσφυγες σε άλλες Χώρες ως αποτέλεσμα Πολέμου πάνω από μια δεκαετία αυξανόμενου Ισλαμικού Εξτρεμισμού.

Στη Βόρεια Συρία, η Εισβολή των Τουρκικών Δυνάμεων στα τέλη του 2019 προκάλεσε μεγαλύτερη αστάθεια και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους Ισλαμιστές Εξτρεμιστές ως προκάλυμμα για ευκαιρίες να στοχοποιήσουν Χριστιανούς. Σε Περιοχές που ελέγχονται από Ισλαμικές Εξτρεμιστικές ομάδες, οι Δημόσιες Εκφράσεις του Χριστιανισμού Απαγορεύονται και οι περισσότερες Εκκλησίες έχουν καταληφθεί ή καταστραφεί.

Σε Περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση, αυτή η απειλή είναι μικρότερη αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν Απαγωγές Νεαρών Χριστιανών και οι Ισλαμιστές αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένων των Μαχητών του ISIS, εξακολουθούν να είναι ενεργοί. Αν και ο Χριστιανισμός δεν απαγορεύεται από την Κυβέρνηση, υπάρχουν Νόμοι που παραβιάζουν ορισμένα Δικαιώματα: Για παράδειγμα, μια Μουσουλμάνα δεν μπορεί να Παντρευτεί Χριστιανό και ένας Χριστιανός Διαζευγμένος δεν έχει Δικαιώματα επιμέλειας για τα παιδιά του.

Κρούσματα χολέρας

Την ίδια ώρα στον Λίβανο η Πολιτική κρίση βαθαίνει και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πληθαίνουν τα κρούσματα Χολέρας, η οποία έκανε την επανεμφάνισή της μετά από δεκαετίες. Ο Λίβανος κατέγραψε το πρώτο κρούσμα Χολέρας στις αρχές Οκτωβρίου για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια και πλέον καταμετρά εκατοντάδες κρούσματα και πολλούς θανάτους.

Σύροι Πρόσφυγες σε καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι θύματα ενός ξεσπάσματος Χολέρας στον Λίβανο, όπου η οικονομική κατάρρευση έχει περιορίσει δραστικά την Πρόσβαση σε καθαρό Νερό και στα πιεσμένα Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Λίβανος είναι στην πιο πρόσφατη φάση ενός ξεσπάσματος που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν τον Ιούνιο στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Πακιστάν, στο Ιράν, στο Ιράκ και στη Συρία.

Στην ίδια τη Συρία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 13.000 ύποπτα κρούσματα, περιλαμβανομένων έξι θανάτων, σύμφωνα με το Γραφείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) στη Συρία.

Βρόμικο Νερό

Η Χολέρα μεταδίδεται συνήθως από το μολυσμένο Νερό, τα μολυσμένα Τρόφιμα ή Λύματα. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή Διάρροια και Αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως οι Προσφυγικοί Καταυλισμοί είναι “μια χαρακτηριστική Περιοχή σε κίνδυνο”, δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό Νερό και Εγκαταστάσεις Υγιεινής. Τα περισσότερα κρούσματα Χολέρας στον Λίβανο έχουν καταγραφεί στους Καταυλισμούς, μεταξύ του ενός εκατομμυρίου Σύρων περίπου που έχουν καταφύγει εκεί την τελευταία δεκαετία για να γλιτώσουν από τον Πόλεμο στην Πατρίδα τους, σύμφωνα με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας Φιράς Αμπιάντ.

Ο ίδιος είπε πως υπεύθυνη γι΄αυτό είναι εν μέρει η Οικονομική Κρίση που διαρκεί ήδη τρία χρόνια. Το Νερό στους Δημόσιους Κεντρικούς Αγωγούς του Λιβάνου, όχι μόνο στους Καταυλισμούς, δεν είναι κατάλληλο για πόση χωρίς επεξεργασία όμως με τα Δημόσια Ταμεία να έχουν στερέψει εξαιτίας της υφέσεως, δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν Κυβερνητικοί Σταθμοί Νερού.

Η Ορθοδοξία

Μέσα στο κλίμα αυτό πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι Εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Ιερά Μονή της Παναγίας στο Μπαλαμάντ, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου. Η Ιερά Σύνοδος αρχικά αναφέρθηκε στη Διεθνή σιωπή που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα της Απαγωγής του Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Παύλου, η τύχη του οποίου μαζί με τον Συροϊακωβίτη Επίσκοπο αγνοείται από το 2013 με την Εκκλησία της Αντιόχειας να συνεχίζει να πρεσβεύει για την εύρεσή του ενώ την ίδια ώρα έστειλε εκ νέου μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ανεπίτρεπτο το ζήτημα αυτό να αποσιωπάτε πλέον.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης ενημέρωσε το Σώμα της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας σχετικά με όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησε το διάστημα μέχρι και τη Σύγκλιση της Ιεραρχίας.

Η οικογένεια βρέθηκε, επίσης, στην Ατζέντα της Συνεδριάσεως με τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου να τονίζουν την αναγκαιότητα στήριξης της καθώς η Εποχή που ζούμε αποπροσανατολίζει σε πολλές περιπτώσεις τους στόχους μιας Χριστιανικής οικογένειας. Για το λόγο αυτό αποφάσισε την Επανέκδοση του Φυλλαδίου “Οικογενειακή χαρά της ζωής” το οποίο είχε εκδοθεί με Απόφασή της Ιεράς Συνόδου το 2019.

Τα Ζητήματα σε Συρία και Λίβανο

Το Σώμα της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός της συζήτησης τα θέματα με την εμπόλεμη Συρία καθώς και τα Κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τον Λίβανο.

Αναφορικά με το Ζήτημα της Συρίας υπογράμμισαν ότι ο Πόλεμος δημιούργησε μεγάλο κύμα Μεταναστεύσεως σε άλλες Χώρες Διεθνώς με αποτέλεσμα τα σημάδια πλέον στη Χώρα από το στίγμα της Φυγής να είναι εμφανή, ενώ προκαλούν τον Συριακό Λαό να παραμείνει ενωμένος.

Σχετικά με τον Λίβανο τόνισαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Χώρα να βρει άμεσα Κυβερνητική σταθερότητα καθώς η Διαρκής Ακυβερνησία και η Οικονομική Κρίση δοκιμάζουν τον Λαό.

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η Παλαιστίνη

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας έστειλε Μήνυμα Συμπαραστάσεως και προς τους δοκιμαζόμενους από τον Πόλεμο Λαούς. Σχετικά με τον Πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε τη θλίψη της για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες υψώνοντας Προσευχή για την επικράτηση της Ειρήνης και την λογικής. Κάλεσε να σταματήσουν αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη της οποίας το βασικό ζήτημα έχει ξεχαστεί. Οι Ιεράρχες κάλεσαν όλες τις Χώρες του κόσμου να εφαρμόσουν τα Ψηφίσματα Διεθνούς Νομιμότητος για το Δικαίωμα της Επιστροφής και την Εγγύηση του Δικαιώματος του Παλαιστινιακού Λαού.

Να αναφερθεί, τέλος, ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ρωμανό Αλ – Χάννατ Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας του Μπαλαμάντ Επίσκοπο με τον Τίτλο του Σελευκίας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Βήμα Ορθοδοξίας: 24 Οκτωβρίου 2022

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.