Το Ιερόν «Φροντιστήριον».

«Τη Μητρί του Σωτήρος εν πολλοίς ευεργέτιδι,
ο σεβαστοκράτωρ ιδρύσας,
ιερόν φροντιστήριον…»

Στο δρόμο ανάμεσα στην Τραϊανούπολη και την Κωνσταντινούπολη, στα όρια του Αρχαίου κόσμου και του Βυζαντινού, κοντά στον Εβρο, στο ανοικτό υδάτινο σύνορο Ανατολής και Δυσης, στέκει περήφανος, οκτακόσια τόσα χρόνια, ο «Παρθενώνας της Θράκης», η Παναγία η Κοσμοσώτειρα, η άλλη Αγία Σοφία.
Κτίτορας ο Σεβαστοκράτορας Ισαάκιος Αγγελος Κομνηνός, που ιδρύει στην αρχαία Βηρα, σημερινές Φερες, στα 1152 μεγάλη Μονή, « Ιερό Φροντιστήριον». Από τις μεγαλόπρεπες κατασκευές που περικλείουν τα εντυπωσιακά τείχη και τους πύργους, σώζεται σήμερα μόνη αυτή, η λαμπρή Εκκλησία, η Παναγία η Κοσμοσώτειρα, το προσκυνηματικό κέντρο στην σημερινή έδρα του Παγκόσμιου Ιδρίματος Θρακών, η προστάτιδα των απανταχού Θρακιωτών.

Οι σημερινοί, όσοι Ελληνες, στρεφόμαστε στη Θράκη με μεγάλους φόβους. Συχνά λέμε, η Θράκη μας απειλείται και κινδυνεύει. Οι συνηθισμένες λέξεις και κρίσεις, συνήθως δεν προσφέρουν και λύσεις. Τα προβλήματα της Θράκης είναι σοβαρά και δύσκολα.
Ουσιαστικά όμως, στη μακρά και οδυνηρή ιστορική διαδρομή της, μ αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Εκκλησία, επιλέγοντας και στην Θράκη το δρόμο της ορθόδοξης μαρτυρίας, που συχνά συνοδεύει η μαρτυρική προσφορά της Εκκλησίας με πολλούς τρόπους.

Και σήμερα οι προσδοκίες και οι ελπίδες όσων πονούμε για τη Θράκη, εκεί στηρίζονται. Καταφυγή και προστασία μας η Παναγία η Κοσμοσώτειρα της Θράκης. Μονο που έχουμε να φοιτήσουμε σ’ εκείνο το παλιό «ιερό φροντιστήριον», να σπουδάσουμε πάλι και πάλι. Να κάνουμε σπουδές πίστεως και ορθόδοξης πολιτείας, μεγαλύτεροι και νεότεροι. Αυτό έχει ανάγκη η Ελλάδα ολόκληρη, αυτό έχει ανάγκη η Θράκη μας, όπου η πρόκληση είναι μεγάλη και άμεση. Η Θράκη είναι η ανατολή της Ελλάδος και δίχως ανατολή θα σβήσουμε.

Εθνολόγοι και διεθνολόγοι θεωρούν την Ελλάδα φαινόμενο έθνους, που διατήρησε την εθνική του συνείδηση μετά από τετρακόσια χρόνια ασήκωτης δουλείας σε άλλο έθνος, αλλόφυλο και αλλόθρησκο! Την απάντηση να την αναζητήσουν σε κείνα τα Ιερά Φροντιστήρια, τα Μοναστήρια της υπόδουλης Ελλάδος, τα κέντρα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, όπου κατέφευγαν πάντα οι Ελληνες να λατρεύσουν το Θεο, να τιμήσουν την Παναγία Μητέρα Του, να προστατευτούν και να μάθουν.
Σημερα πρέπει να αντιστρέψουμε το οδυνηρό τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή• «χάνοντες Θράκην, να σώσωμεν Θράκας». Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να διασωθούν οι Θράκες, να διασώσουμε όλοι μας την ορθόδοξη πίστη και ζωη μας. Υστερα θα βρούμε τρόπους να αγωνιστούμε αποτελεσματικά, να βεβαιωθούμε και να βεβαιώνουμε για τη δυνατότητα σωτηρίας της πολύπαθης και πολυτιμημένης Θράκης και τελικά ολόκληρης της πατρίδος μας.
Πηγή εμπνεύσεως, δυνάμεως και ηρωισμού το Ιερό Φροντιστήριο, η Παναγία της Θράκης, η Κοσμοσώτειρα.
« Εν αυτή γαρ καταφεύγοντες ευλαβώς, οι Θράκες ανακράζομεν… δόξα, Κοσμοσωτήρα, πάντων ημών καταφύγιον».

Από το περιοδικό: «Η δράση μας», τεύχος Μαρτίου 2009.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.