Τιμωρία από ένα όρνεο, και, Εμπιστοσύνη μιας λιονταρίνας – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Ένας μοναχός και τρεις βοσκοί περπατούσαν κάποτε στα παραθαλάσσια της Νεκράς Θαλάσσης. Κάποια στιγμή, ο μοναχός απομακρύνθηκε από τους βοσκούς και τότε έκαναν την εμφάνισί τους μερικοί Σαρακηνοί. Ένας απ’ αυτούς, επιτέθηκε στον μοναχό και τον αποκεφάλισε. Οι βοσκοί παρακολουθούσαν την σκηνή από μακριά, άναυδοι και ανίκανοι ν’ αντιδράσουν.

Ένα όρνεο, που περνούσε από εκεί εκείνη την ώρα, βλέποντας την άγρια και άδικη σφαγή του μοναχού, άρχισε να κάνη κύκλους πάνω από το κεφάλι του Σαρακηνού. Μετά πήρε φόρα και ώρμησε πάνω του. Τον άρπαξε, ανέβηκε ψηλά και από εκεί τον εξαπέλυσε. Ο φονιάς έπεσε στην γη και έγινε κομμάτια. Το όρνεο, αφού έκανε μερικούς κύκλους ακόμα, σαν να ήθελε να σιγουρευτή ότι ο Σαρακηνός ήταν νεκρός, πέταξε ψηλά και χάθηκε.
ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ

Εμπιστοσύνη μιας λιονταρίνας!

Στην Λαύρα των Πυργίων ζούσε ένας γέρων ακτήμων, ο οποίος πολλές φορές κατέφευγε στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, για να ησυχάση για λίγο καιρό, και μετά επέστρεφε στο κελλί του.

Το περίεργο μ’ αυτόν τον Γέροντα ήταν, ότι έψαχνε πάντα να βρη ένα μέρος, όπου να κοιμάται κάποιο λιοντάρι. Εκεί κοιμόταν κι εκείνος. Και ποτέ κανένα λιοντάρι δεν τον επείραξε. Αντίθετα, όλα έδειχναν να τον σέβωνται και μοιράζονταν μαζί του το κατάλυμά τους.

Μία μέρα διάλεξε να κοιμηθή δίπλα σε μία λιονταρίνα, που ήταν έγκυος. Το πρωϊ, όταν ξύπνησε, διεπίστωσε ότι η λιονταρίνα είχε γεννήσει δύο μικρά μέσα στην νύχτα, αλλά η ίδια είχε πεθάνει. Είχε φροντίσει, μάλιστα, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, να τοποθετήσει τα μικρά της μπροστά στα πόδια του γέροντα, σαν να του τα εμπιστευόταν. Ο γέρων πήρε τα δύο λιονταράκια, τα τύλιξε στο επανώρασό του και γύρισε στην Μονή. Εκεί τα έβαλε στο μέσον της Εκκλησίας, μπροστά στους αδελφούς του, και είπε:
-Εάν ετηρούσαμε τις εντολές του Κυρίου, αδελφοί, οι λέοντες θα μας εφοβούντο˙ αλλά, εξ αιτίας των αμαρτιών μας, φοβούμεθα εμείς αυτούς.
ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.