05 Αυγούστου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ευγενίου του Αιτωλού: Συναξάριον, Ασματική Ακολουθία.

Ο όσιος Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός, γεννήθηκε το 1595 ή 1596 στο Μέγα Δένδρο Αποκούρου της Αιτωλίας, από πτωχούς γονείς. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1616 στη Μονή Τατάρνας και για μικρό χρονικό διάστημα παρέμεινε στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το 1619 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Μονή Σινά από τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κύριλλο Λούκαρη και κατόπιν Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο έζησε πολλές ταλαιπωρίες για την προσήλωση του στην Ορθοδοξία και για το αδούλωτο πνεύμα του. ο Ευγένιος, έφτασε στο σημείο, ακόμα και να καθαιρεθεί από τον Λατινόφρονα Πατριάρχη Κύριλλο Κοντάρη, αλλά αργότερα, το 1639, ο Πατριάρχης Παρθένιος τον αποκατέστησε πανηγυρικά. ο όσιος Ευγένιος από το 1639 ως το 1640 διηύθυνε τη Σχολή της Άρτας. Αργότερα μετέβη στο Καρπενήσι, όπου ανήγειρε μεγαλύτερο ναό της Αγίας Τριάδος και στον περίβολο του Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων, η οποία αναδείχθηκε για την Ευρυτανία κέντρο πνευματικής αναγέννησης, αφού αναδείχθηκαν από εκεί πολλοί σπουδαίοι άνδρες, όπως επίσκοποι, Πατριάρχες κλπ. Επίσης ο Όσιος, ίδρυσε Σχολές στη Μονή Αγίας Παρασκευής στα Βραγιαννά και στο Αιτωλικό.

Εκοιμήθη το 1682 και τάφηκε στον νάρθηκα της Αγίας Παρασκευής, αφήνοντας αξιόλογο συγγραφικό έργο. Από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας διακηρύχθηκε η Αγιότητά του την 1η Ιουλίου 1982.
(Η μνήμη του αναφέρεται την 6η Αυγούστου, αλλ’ επειδή συμπίπτει με την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εορτάζεται την 5η Αυγούστου).

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε ολόκληρη την Ασματική Ακολουθία του Οσίου πατρός ημών, ποίημα Γερασίμου μοναχού του Μικραγιαννανείτου.

Για περισσότερα στοιχεία από το Συναξάρι της ημέρας, πατήστε στο. . .
http://www.aegeantimes.gr/pigizois/agioi/aygoystos/05_8.htm

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.