Την Πέμπτη προ της Πεντηκοστής, μνήμη του Οσίου Δαβίδ Γκαρεντζέλι, του εκ Γεωργίας: Βίος.

Από τη Συρία στη Γεωργία.

Ο όσιος Δαβίδ Γκαρεντζέλι ο θαυματουργός καταγόταν από τη Συρία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του σκεπάζονται από σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει που ακριβώς γεννήθηκε, πώς ανατράφηκε, ποιοι ήταν οι γονείς του. Γνωστό είναι μονάχα πως άφησε νωρίς πατέρα και μητέρα, για ν’ ακολουθήσει το Χριστό και να εκπληρώσει πιστά τις εντολές Του.
Πνευματικός πατέρας και οδηγός του ήταν ο μεγάλος

Όσιος Ιωάννης Ζενταζνέλι

, συμπατριώτης και συγγενής του, που τον έθρεψε με τη στέρεη τροφή της ευαγγελικής διδασκαλίας και των ψυχοσωτήριων νουθεσιών. Έτσι, συνεπαρμένος από τη γλυκύτητα της μοναχικής βιοτής, ο φιλόθεος Δαβίδ σήκωσε πολύ νωρίς το σταυρό του Κυρίου και ακολούθησε ολοπρόθυμα τον θεόσοφο διδάχο του.
Όταν στις αρχές του 6ου αιώνα ο θαυμαστός Ιωάννης, όπως είδαμε στο βίο του, με εντολή της Θεοτόκου πήγε στη Γεωργία, για να στερεώσει τη χριστιανική πίστη στη νεοσύστατη τότε Εκκλησία της χώρας, πήρε μαζί του δώδεκα μαθητές του, ανάμεσά τους και τον όσιο Δαβίδ. Οι πατέρες, αφού για ένα διάστημα έζησαν ασκητικά στο όρος Ζαντένι, στα βορειοανατολικά της Μτσχέτα, πάλι με εντολή της Παναγίας σκορπίστηκαν σ’ όλη τη Γεωργία, για να κηρύξουν το λόγο του Θεού και να διδάξουν τους ανθρώπους…

Την Πέμπτη προ της Πεντηκοστής, μνήμη του Οσίου Δαβίδ Γκαρεντζέλι, του εκ Γεωργίας: Βίος.zip

Από το βιβλίο: Οι Αγιοι της Γεωργίας. Έκδοσις: Ιεράς Μονή Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής. 2004.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.