Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία Β’ εις την προς Κολοσσαείς επιστολήν (Κεφ Α, 9-15).

«Δια τούτο και ημείς, αφ’ ης ημέρας ηκούσαμεν, ου παυόμεθα υπέρ υμών προσευχόμενοι, και αιτούμενοι ίνα πληρωθήτε την επίγνωσιντου θελήματος αυτού εν πάση σοφία και συνέσει πνευματική˙ περιπατήσαι υμάς αξίως του Κυρίου εις πάσαν αρέσκειαν, εν παντί έργω αγαθώ καρποφορούντες, και αυξανόμενοι εν τη επιγνώσει του Θεού».

Δια τούτο, ποίον; Επειδή ηκούσαμεν την πίστιν υμών και την αγάπην˙ επειδή χρηστάς έχομεν ελπίδας, ευέλπιδές εσμέν και περί των μελλόντων αιτείν. Καθάπερ γαρ εν τοις αγώσιν εκείνους μάλιστα διεγείρομεν τους εγγύς όντας της νίκης˙ ούτω δη και ο Παύλος τούτους μάλιστα παρακαλεί τους το πλέον κατωρθωκότας…

«Γι’ αυτό και εμείς από την ημέρα εκείνη, που ηκούσαμε αυτά, δεν παύομε να προσευχώμασθε για σας, και να ζητούμε να σας δώση εντελώς σαφή γνώσι του θελήματός του και κάθε πνευματική σοφία και σύνεσι˙ να συμπεριφερθήτε όπως αξίζει στον Κύριο, ώστε να αρέσετε στο καθετί, με κάθε αγαθό έργο, παράγοντας καρπό και προαγόμενοι στην επίγνωσι του Θεού».

Γι’ αυτό, ποιό; Επειδή ηκούσαμε την πίστι και την αγάπη σας. Επειδή έχομε καλές ελπίδες, είμασθε αισιόδοξοι και για τα μέλλοντα να ζητούμε. Όπως ακριβώς στους αθλητικούς αγώνας, πιο πολύ παρακινούμε εκείνους που πλησιάζουν στη νίκη, έτσι λοιπόν και ο Παύλος προτρέπει υπερβολικά αυτούς που έχουν κατορθώσει το περισσότερο…

Η/Υ επιμέλεια: Ελένης Χρήστου, Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.