Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

16 Αυγούστου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου ασκητού, του εν Κεφαλληνία: Βίος, Ακολουθία.

Τη ΙΣΤ’ του αυτού μηνός (Αυγούστου), μνήμη του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου ασκητού και προστάτου Κεφαλληνίας. Γέρα πρέπουσι Γερασίμω τω Νέω, τω τοις γέρασι των παλαιών στεφθέντι.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 16 Αυγούστου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου ασκητού, του εν Κεφαλληνία: Βίος, Ακολουθία.

Η λεηλασία της Ρώμης από τον Αλάριχο – (14 Αυγούστου; 410 μ.Χ.) – Δημήτρη Θαλασσινού.

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ «Μια τρομερή φήμη μάς έρχεται από τη Δύση: η Ρώμη κυριεύθηκε… Έχω μείνει άφωνος… Κατακτήθηκε η πόλη που κατέκτησε την οικουμένη».

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η λεηλασία της Ρώμης από τον Αλάριχο – (14 Αυγούστου; 410 μ.Χ.) – Δημήτρη Θαλασσινού.

Από τον «Αττίλα 1» στον « Αττίλα 2», (14 Αυγούστου 1974).

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 («Αττίλας 1»), οι εξελίξεις στο ελλαδικό και ελληνοκυπριακό στρατόπεδο υπήρξαν ραγδαίες. Κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και τα χαράματα της 24ης Ιουλίου σχηματίσθηκε … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από τον «Αττίλα 1» στον « Αττίλα 2», (14 Αυγούστου 1974).

11 Αυγούστου, διήγησις περί της αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό “δημοσιεύθηκε” στο 178-ο τεύχος (Ιουλίου – Αυγούστου του 2019) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 11 Αυγούστου, διήγησις περί της αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

09 Αυγούστου, Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ματθία: Βίος, λόγος – Μητροπ. Κοζάνης, Διονυσίου Λ. Ψαριανού.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Αποστόλου Ματθία. Ο Ματθίας ήταν πρώτα ένας από τους εβδομήντα αποστόλους. Μετά την Ανάληψη του Ιησού Χριστού, οι ένδεκα απόστολοι, με πρόταση του αποστόλου Πέτρου, στη θέση

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 09 Αυγούστου, Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ματθία: Βίος, λόγος – Μητροπ. Κοζάνης, Διονυσίου Λ. Ψαριανού.

09 Αυγούστου 1956. Οι Άγγλοι κρεμούν τρεις νεαρούς Κύπριους Αγωνιστές: Ανδρέα Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ και Ιάκωβο Πατάτσο!

9 Αυγούστου 1956 απαγχονίζονται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από τις αγγλικές αρχές κατοχής οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ: Ανδρέας Ζάκος (25 χρονών), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρονών), και Ιάκωβος Πατάτσος, (22 χρονών).

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 09 Αυγούστου 1956. Οι Άγγλοι κρεμούν τρεις νεαρούς Κύπριους Αγωνιστές: Ανδρέα Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ και Ιάκωβο Πατάτσο!

Η έρευνα του παπά – Φώτη του Λαυριώτη στο άγιον όρος και αλλαχού για την ανάδειξη των αγίων της Λέσβου – Π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Με ιδιαίτερο ζήλο στο άγιον Όρος εφοίτησε στο πανεπιστήμιο της Ερήμου μελετώντας σε καθημερινή βάση βίους αγίων, παλαιών και νέων στις πλούσιες βιβλιοθήκες. Από νωρίς συνέλαβε την ιδέα, την

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η έρευνα του παπά – Φώτη του Λαυριώτη στο άγιον όρος και αλλαχού για την ανάδειξη των αγίων της Λέσβου – Π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Η ναυμαχία της Μελόρια (06 Αυγούστου 1284) – Δημήτρη Θαλασσινού.

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Η ναυμαχία της Μελόριας ήταν μια ιστορική ναυμαχία στην οποία συνεπλάκησαν ο στόλος της Δημοκρατίας της Γένουας και εκείνος της ναυτικής δημοκρατίας της Πίζας. Ο ορισμός ναυτική δημοκρατία ήταν

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ναυμαχία της Μελόρια (06 Αυγούστου 1284) – Δημήτρη Θαλασσινού.

Ο κρητικός που έγινε Πάπας της Ρώμης! – Δημήτρη Καμπουράκη.

Η πορεία του Πέτρου Φιλάργη από την ενετοκρατούμενη Κρήτη στον παπικό θρόνο! Γύρω στο 1350, σε έναν απομακρυσμένο οικισμό της ανατολικής Κρήτης, στις Καρυές της επαρχίας Μιραμπέλου, δίπλα στη Σητεία, ένας

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο κρητικός που έγινε Πάπας της Ρώμης! – Δημήτρη Καμπουράκη.

03 Αυγούστου, μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της Μυροβλύτιδος, της εν Θεσσαλονικη: Βίος, Ακολουθία, Εγκωμια, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.

Αύτη η θαυμασία και αοίδιμος και των του Θεού δώρων επώνυμος, εγεννήθη περί το οκτακοσιοστόν δέκατον δεύτερον έτος από Χριστού εις την νήσον Αίγιναν, από γονείς Αιγινίτας, Αντώνιον και Χρυσάνθην ονομαζομένους, σώφρονας και εναρέτους, οίτινες εγέννησαν τρία τέκνα:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 03 Αυγούστου, μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της Μυροβλύτιδος, της εν Θεσσαλονικη: Βίος, Ακολουθία, Εγκωμια, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.