Από τις διδαχές των Στάρετς.

να μην απαιτούμε αγάπη

Ένας μοναχός ρώτησε τον στάρετς Λεωνίδα:
-Δεν βλέπω αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς. Τι να κάνω;
Και ο στάρετς απάντησε:
-Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αγάπη ανάμεσά τους! Αυτό είναι το σωστό συμπέρασμα, στο οποίο πρέπει να καταλήγεις. Αν δεν βλέπεις αγάπη ανάμεσά τους, αυτό οφείλεται σε σένα. Σύ δεν έχεις αγάπη. Σύ πρέπει να δείξεις αγάπη. Και τότε θα ιδής, ότι η αγάπη κατοικεί πλούσια μέσα στην καρδιά τους. Και μη το ξεχνάς ποτέ. Έχομε εντολή από το Θεό να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Αλλά, να ζητάμε εμείς αγάπη από τους άλλους, αυτό η Αγία Γραφή δεν το λέει πουθενά!
Ρωσικό Γεροντικό, 1996, σελ. 264.

ο κόσμος βγάζει τη μάσκα του

«Σεις πάτε για στρατιωτική θητεία… Θα ‘υπηρετήσετε’. Και τότε θα καταλάβετε καλύτερα, τι κρύβεται κάτω από το σχήμα του προβάτου, με το οποίο μας παρουσιάζεται μερικές φορές αυτό το θηρίο,που λέγεται κόσμος. Γιατί μερικές φορές μας δείχνεται ωραίος! Γεμάτος όμορφα λουλούδια. Και οι άνθρωποι τρέχουν! Να απολαύσουν την ομορφιά. Και τότε το θηρίο –κόσμος βγάζει την μάσκα του. Και τους καταβροχθίζει. Μη πλανηθήτε από αυτά τα απατηλά. Να το θυμάσθε, ότι μόνο το δέρμα είναι προβάτου!»
Στάρετς Βαρσανούφιος, Β΄32.

μην παγιδεύεσαι
«Μετά από κάποιο σφάλμα – δεν έχει σημασία ποιο- μην παγιδεύεσαι από την ταραχή, τη σύγχυση και την απελπισία. Ταπείνωσε το νου και την καρδιά σου, μετανόησε για την πτώση σου, σήκω και συνέχισε πάλι τον αγώνα για την τήρηση των εντολών του Κυρίου μας».
Στάρετς Μακαρίου της Όπτινα, Πνευματικές Νουθεσίες, 31.

παιχνίδια για ενήλικες

«Η μελέτη των έργων των πατέρων μου έδειξε πως όλες οι επίγειες ενασχολήσεις, τέρψεις, τιμές και απολαβές δεν είναι παρά παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα ενήλικα παιδιά, χάνοντας την αιώνια μακαριότητα. Τι αξία έχουν όλα τα εγκόσμια μπροστά στον Χριστό, τον παντοδύναμο Θεό, που παραδίνει τον εαυτό Του ως δώρο και απόκτημα αιώνιο στη σκόνη, τον άνθρωπο;»
Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ, Ασκητικές εμπειρίες, Β΄, σελ. 412

βίοι γεμάτοι από φως

«Είναι απαραίτητο και αναγκαίο να μάθετε να αγωνίζεστε σωστά και με συνέπεια. Ο καλύτερος οδηγός σας σ’ αυτόν τον αγώνα είναι οι βίοι των αγίων. Ο κόσμος δυστυχώς, έχει πάψει να τους διαβάζει. Εσείς όμως, να μη συμμορφώνεστε με τις επιταγές του. Εκείνος που διαβάζει σωστά τους βίους των αγίων, βρίσκει μεγάλη ωφέλεια (πώς να αγωνίζεται σωστά εναντίον των πνευμάτων της κακίας) και παρηγορία στον αγώνα του εναντίον των παθών, γιατί είναι γεμάτοι από φως!»

Στάρετς Βαρσανούφιος, Γ΄ 104.

Περιοδικό «Κιβωτός», Αριθμός 23, Καλοκαίρι 2010, σελ. 22 -23.

Η/Υ επιμέλεια Κωνσταντίνας Κυριακούλη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.