Λιναρόσπορος, ο πρωταθλητής των ω-3 λιπαρών οξέων – Αλέξανδρου Σ.Αλεξάκη.

Όταν σκεφτόμαστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα πρώτα τρόφιμα που έρχονται στο νου μας είναι συνήθως τα λαχανικά και τα φρούτα .
Φυσικά και οι δύο αυτές ομάδες είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών !
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο λιναρόσπορος λαμβάνει θέση σ΄αυτή τη κατηγορία των τροφών με πλούσιο περιεχόμενο αντιοξειδοτικών.
Ο λιναρόσπορος συγκρινόμενος με τις τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες (οι πολυφαινόλες είναι μία πολύ σημαντική ομάδα αντιοξειδωτικών ), κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 100 συνήθη τρόφιμα. Αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες) από ότι είναι τα φρούτα όπως τα βατόμουρα, τα λαχανικά και οι ελιές . Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του λιναρόσπορου έχουν από καιρό συνδεθεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόσφατα επίσης συνδέονται με την ινσουλίνη, έχει πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 51) όταν προστεθεί στο αλεύρι ψωμιού σε σύγκριση με εκείνο που δεν περιέχει λιναρόσπορο.

Κατόπιν αυτών των πλεονεκτημάτων, οι ειδικοί επιστήμονες βλέπουν τον λιναρόσπορο ως το τέλειο διατροφικό είδος. Πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα του ως προς την υγεία, βασίζουν όλες τις προσδοκίες τους σ’ αυτό το προϊόν με το πλούσιο περιεχόμενο των ωφέλιμων συστατικών του με προεξέχοντα τα λιπαρά (ωμέγα – 3), και τις πολυφαινόλες. Οι αρτοποιοί αγαπούν τον σπόρο – όπως είναι φυσικό- και το αλεύρι του ή και αυτούσιοι οι σπόροι χρησιμοποιείται στην αρτοποιία σε όσα αρτοσκευάσματα μπορεί να προστεθεί.
Όμως, η πρόσφατη εμπεριστατωμένη και ειδική έρευνα, δείχνει πως ο λιναρόσπορος δεν δρα με την ίδια ευεργετική αποτελεσματικότητα σε όλους τους οργανισμούς….

Λιναρόσπορος, ο πρωταθλητής των ω-3 λιπαρών οξέων – του Καθηγητού Αλέξανδρου Σ.Αλεξάκη.rar

Αλέξανδρος Σ. Αλεξάκης
Μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. με εξειδίκευση στην Αναλυτική Χημεία, στην Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφής.

Κατηγορίες: Άρθρα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.