Άλογο διακονεί τον Άγιο Γεώργιο, και, Ο ιδρώτας του υποζυγίου – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Άλογο διακονεί τον Άγιο Γεώργιο

Κάποτε, στην πανήγυρι του Αγίου Γεωργίου «Φανερωμένου», στο Άγιον Όρος, ο υποτακτικός, Γέρο – Ευλόγιος, δεν μπόρεσε να βρη ψάρια και αποφάσισε ν’ αφήση το θέμα αυτό στον Άγιο Γεώργιο, να το φροντίση.

Την παραμονή της γιορτής άκουσε ξαφνικά χτυπήματα από οπλές αλόγου στην πόρτα. Βγαίνει έξω και τι να δη; Ένα άλογο φορτωμένο με ψάρια, πρώτης ποιότητος, κοντά εβδομήντα κιλά. Δόξασε τον Θεό και ευχαρίστησε τον Άγιο, που τον είχε εισακούσει. Μετά πήρε το άλογο και το φρόντισε, δίνοντάς του φαγητό και νερό, μια και φαινόταν να έχη έρθει από μακριά.

Αργότερα μαθεύτηκε, ότι το άλογο ανήκε σ’ έναν έμπορο από την Ιερισσό, που είχε φορτώσει δύο άλογα με ψάρια, για να τα πάη στην Ιερά Μονή Ζωγράφου. Το ένα όμως απ’ αυτά άλλαξε κατεύθυνσι και με την καθοδήγησι του Αγίου πήγε τα ψάρια στην Ιερά Μονή του, που τόσο τα είχαν ανάγκη.

Ο Ιερισσιώτης έμπορος, αφού έψαξε και ρώτησε δεξιά και αριστερά, έμαθε τελικά που βρισκόταν το ζώο του. Κατάλαβε κι αυτός το θαύμα, την πρόνοια του Αγίου για την πανήγυρι, και δόξασαν όλοι τον Θεό.
ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ

Ο ιδρώτας του υποζυγίου

Κοντά στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννης, στο Άγιον Όρος, υπάρχει μία καλύβη, που λέγεται «του Πατριάρχου». Κι αυτό γιατί εκεί ασκήτευε κάποτε ένας Πατριάρχης, ονόματι Κύριλλος, που είχε εγκαταλείψει τον Πατριαρχικό Θρόνο, για να περάση το υπόλοιπο του βίου του ως μοναχός.

Οι Πατέρες της Σκήτης συνήθιζαν να κουβαλούν τα πράγματα στην πλάτη τους. Όμως για τον Πατριάρχη, επειδή ήταν ηλικιωμένος και αμάθητος, πήραν ένα γαϊδουράκι για ν’ ανεβαίνη και να κατεβαίνη μ’ αυτό.

Μια ημέρα, καθώς ανέβαινε ο Πατριάρχης επάνω στο ζώο και οι άλλοι Πατέρες περπατούσαν με τα τρόφιμα στην πλάτη τους, κάποια στιγμή κάθησαν λίγο να ξεκουραστούν.
Ξαφνικά ο Πατριάρχης βλέπει την Παναγία μας μαζί με Αγγέλους. Η Παναγία είχε ένα δοχείο και πότιζε τους Πατέρες με νερό, ενώ οι Άγγελοι είχαν μαντήλια και σκούπιζαν τον ιδρώτα τους.
Βλέποντας με έκπληξι, πως αυτόν δεν τον σκούπισαν, αλλά σκούπισαν το γαϊδουράκι του αντί γι’ αυτόν, λέει στους Αγγέλους:
-Σκουπίστε κι εμένα, σας παρακαλώ.
-Μα εσύ, Πάτερ, δεν έχεις ιδρώτα. Το γαϊδουράκι θα σκουπίσουμε, που έχει, του απάντησε η Παναγία μας.
Στενοχωρήθηκε τότε αυτός πολύ, που στερήθηκε τέτοια ευλογία, και είπε στους Πατέρες.
-Πάρτε το γαϊδουράκι, γιατί πολύ ζημιώνομαι μ’ αυτό. Η Παναγία μας και οι άγγελοι σκούπισαν το γαϊδουράκι, αρνήθηκαν όμως να σκουπίσουν κι εμένα.

Από την ημέρα εκείνη ο Πατριάρχης κουβαλούσε κι αυτός τα τρόφιμα της καλύβης του στην πλάτη του, όπως οι υπόλοιποι Πατέρες.
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΗ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.