Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – ομιλία περί των εν Πίστει Κεκοιμημένων.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΝ ΠΙΣΤΕΙ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΟΤΙ
ΑΙ ΓΙΝΟΜΕΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΙ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙΙΑΙ
ΤΟΥΤΟΥΣ ΟΝΙΝΗΣΙΝ

Τα των βρωμάτων ηδέα και τίμια προτιθέμενα πολλάκις, ου μόνον τους πεινώντας εις βρώσιν έλκουσιν, άλλ’ ενίοτε και τους ήδη κεκορεσμένους προσερεθίζουν. Ώσπερ και των πομάτων τα λίαν ηδύποτα και ευώδη, ου τους διψώντας μόνον, αλλά μην και τους έμπαλιν προς μετάληψιν θέλγουσιν. Ωσαύτως πάλιν και τους φιλοπλούτους, όταν μεγάλης περιουσίας κρατήσωσιν, έρως αεί αναγκάζει τούτους ζητείν αφορμάς, όσαι καθ’ ημέραν τον πλούτον τούτοις προσεπεκτείνουσιν.
Ουκούν και υμάς, ώ τιμιώτατα της Εκκλησίας εκλόγια, ιερείς και Πατέρες, αδελφοί και μητέρες και τέκνα φίλτατα, ου των θείων λογίων λιμός, ούτε τις δίψα των ιερών μαθημάτων, ου αυ πενία γνώσεως της ενθέου, επί τον νυν εκτεθέντα λόγον προσεπικλίνειεν, άλλ’ έφεσις όντως θεοχαρίτωτος, προσάγουσα υμάς εκ δυνάμεως εις δύναμιν, και εκ χαρίτων εις χάριτας, και εκ μνήμης εις ανάμνησιν. Ο γαρ πολλάκις τελείοις λέλοιπε, τούτο παιδίον ηύρατο, και ο σοφούς παρέδραμεν, ιδιώταις ενέσκηψε˙ και ο διδασκάλους διέλαθε, μαθηταίς επεφοίτησεν. Ημίν δε ουδέ τούτο ειπείν τολμητέον, άλλ’ ώσπερ επιφυλλίδα μετά τον τρυγητόν καταλελειμμένην, και στάχυν μετά τον αμητόν δια το πλήθος παρεωραμένον, και πάσαν απλώς επί δένδροις οπώραν μετά την συλλογήν εκλελησμένην επισωρεύσαντες, ούτω τους βουλομένους, Χριστού του αληθινού συνεργούντος Θεού και τον λόγον δια των έργων και αποδείξεων βεβαιούντος, δεξιωσόμεθα…

ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ
ΟΤΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΩΣΥΝΕΣ
ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΝ

Τα νόστιμα και ακριβά φαγητά, όταν παρατίθενται πολλές φορές, όχι μόνο προκαλούν να φάγουν εκείνους που πεινούν, αλλά μερικές φορές ερεθίζουν ακόμα και εκείνους που είναι ήδη χορτασμένοι. Επίσης και εκείνα από τα ποτά που είναι πολύ γλυκά και μυρωδάτα, ελκύουν όχι μόνο εκείνους που διψούν, αλλά και τους άλλους να ξαναπιούν. Το ίδιο συμβαίνει πάλι και με εκείνους που αγαπούν τον πλούτο, οι οποίοι, όταν αποκτήσουν μεγάλη περιουσία, ο έρωτας προς αυτήν, τους αναγκάζει διαρκώς να αναζητούν καθημερινά τρόπους που θα τους μεγαλώσουν τον πλούτο τους.
Αλλά και σας, εντιμότατα μέλη της Εκκλησίας, ιερείς και πατέρες, αδελφοί και μητέρες και τέκνα προσφιλέστατα, δεν σας έκανε η πείνα των θείων λόγων, ούτε η δίψα των ιερών μαθημάτων, ούτε επίσης η στέρηση της θεόπνευστης γνώσης να σπεύσετε στον λόγο που τώρα σας προσφέρεται, αλλά επιθυμία πραγματικά θεοχαρίτωτη, η οποία σας οδηγεί από δύναμη σε δύναμη και από θέλγητρα πνευματικά σε άλλα θέλγητρα και από ανάμνηση σε ανάμνηση. Γιατί αυτό που πολλές φορές έλειψε από τους τέλειους, αυτό το βρήκε το μικρό παιδί, και αυτό που πέρασε απαρατήρητο από τους σοφούς, ήρθε ξαφνικά στη σκέψη των απλοϊκών, και αυτό που διέφυγε την προσοχή των δασκάλων, ήρθε ως φώτιση στους μαθητές. Για μας όμως ούτε αυτό αποτολμούμε να πούμε, αλλά, αφού συγκεντρώσαμε τα αποστάφυλα που είχαν εγκαταλειφθεί μετά τον τρύγο, και τα στάχυα που εξαιτίας του πλήθους των έμειναν απαρατήρητα, και γενικά κάθε φρούτο που έμεινε αποξεχασμένο πάνω στα δένδρα μετά τη συλλογή, μ’ αυτά τα εφόδια εκείνους που θέλουν θα τους δεξιωθούμε με τη βοήθεια του Χριστού του αληθινού Θεού, ο οποίος επιβεβαιώνει το λόγο με τα έργα και τις αποδείξεις…

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – ομιλία περί των εν Πίστει Κεκοιμημένων.zip

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
Περί της ώρας του θανάτου – λόγος του Αγ. Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.
Για τα μνημόσυνα. Απόσπασμα λόγου του Μεγάλου Αθανασίου, κείμενο του π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου.
Η ωφέλεια από τα μνημόσυνα – Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού.
Μνημόσυνα – Πρωτ. Θεμιστοκλέους Χ. Χριστοδούλου, Δρ. Θεολογίας .
Η εξόδιος ακολουθία και η ακολουθία εις ψυχορραγούντα.
Η προσευχή της Εκκλησίας μας για τους νεκρούς – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.