29 Απριλίου, μνήμη και του Οσίου Ιωάννου του Καλοκτένους: Βίος.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ
Ο σύντροφος της ελεημοσύνης.

Ξημέρωνε η μεγαλογιορτή της Υπαπαντής. Ο χειμώνας δεν έλεγε να μαλακώσει, να γλυκάνει λίγο. Τα σύννεφα κυνηγημένα απ’ το βοριά που λυσσομανούσε απειλητικά, σα χαμένα γυρόφερναν πάνω απ’ την Πόλη. Το πυκνό σκοτάδι από νωρίς είχε κρύψει τα σημάδια του δρόμου και δυσκόλευε την περπατησιά. Οι κάτοικοί της δεν τολμούσαν να ξεμυτίσουν απ’ τη θαλπωρή και την ασφάλεια των σπιτιών τους. Λίγοι θαρραλέοι τ’ αποτολμούσαν έχοντας επίγνωση των πολλών κινδύνων. Ανάμεσα σ’ αυτούς κι ο Κωνσταντίνος Καλοκτένης με τη σύζυγό του Μαρία που γύρναγαν απ’ την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, όπου είχαν παρακολουθήσει τη νυχτερινή δέηση. Δεν έχαναν την ευκαιρία, από τότε που ένωσαν τις ζωές τους, να εκκλησιάζονται, κι αυτή ήταν σχεδόν και η μοναδική τους έξοδος. Μπορεί η νυχτερινή πρωτεύουσα να ‘χει χίλιες διεξόδους και προκλήσεις, όμως τούτοι οι άνθρωποι δεν ήταν γεννημένοι για κοσμικότητες και σουλάτσα. Αυτά είναι γι’ άλλους. Χαίρονταν τη γαλήνη και την άνεση του σπιτιού τους με διαλεχτές συντροφιές και την κουβέντα να τρέχει απ’ τις αυτοκρατορικές πράξεις στα τρέχοντα θεολογικά ζητήματα και τις δραστηριότητες του Πατριάρχη.
Το σπίτι, ένα αρχοντικό δίπατο, ακουμπούσε καρτερικά κοντά στην όχθη του χειμάρρου Λύκου. Από τη μια πλευρά του αν άφηνες τη ματιά σου θα αιχμαλωτιζόταν στην απλόχωρη κατάφυτη κοιλάδα με τα περβόλια και τα οπωροφόρα δέντρα, κι απ’ την άλλη η ψυχή σου θα πέταγε και θ’ αναπαυόταν στην κορφή του λόφου που δέσποζε η σπουδαία εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Στο ισόγειο μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής, ικανή να χωρέσει τις εκλεκτές συντροφιές, που τα βράδια ξεδιάλυναν του λογισμού τους τις σκιές και μοιράζονταν τις αγωνίες της ύπαρξής τους. Οι τοίχοι καταστόλιστοι με σκηνές της Βίβλου και εξαϋλωμένες μορφές Αγίων που βουβά συμμετείχαν στην παρέα. Στο πάνω πάτωμα τα δωμάτια που την άνοιξη τα μεθούν τ’ αρώματα και τα λογής χρώματα της κοιλάδας και το χειμώνα τα νανουρίζει το παράπονο του θυμωμένου ποταμού, που στη βιασύνη του παρασέρνει με θόρυβο ό,τι συναντήσει…

Ο Όσιος Ιωάννης ο καλοκτένης (29 Απριλίου) – Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.rar

Από το βιβλίο των: Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα: «Στα Μονοπάτια της Αγάπης του Θεού». Ένα ταξίδι, για μικρούς και μεγάλους, στη ζωή των Αγίων της Βοιωτίας.
Εκδόσεις Αρχονταρίκι.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
29 Απριλίου, μνήμη και του Οσίου Ιωάννου του Καλοκτένους, Μητροπολίτου Θηβών: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.