Η Παναγία που Βροντά, Παναγία η Βροντιανή – Σπύρου Συμεών.

Υπεραγία Θεοτόκος η Βροντιανή (1)

Η Παναγία η Βροντιανή είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μοναστήρια της. Είναι κτισμένη σε μια μαγευτική τοποθεσία. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στης 8 Σεπτεμβρίου.

Ανοικοδομήθηκε από 2 αδέλφια, τον Ιάκωβο και τον Μακάριο το 1566 μ.Χ., πάνω στα θεμέλια ενός άλλου μοναστηριού, γιατί εκεί κοντά υπάρχουν ερείπια μιας μεγάλης οικοδομής, που οι ντόπιοι το αναφέρουν ως Παληομονάστηρο. Η Μονή πέρασε πολλές δυσκολίες στο πέρασμα των αιώνων όμως άντεξε και συνέχιζε να φωτίζει πνευματικώς την περιοχή.

Στην είσόδο του μοναστηριού υπάρχει παλιό καμπαναριό του 1812. Το τέμπλο του καθολικού είναι εξαιρετικής τέχνης και επιχρυσωμένο, διακοσμημένο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή, ενώ οι φορητές εικόνες είναι του 18ου κ 19ου αιώνος. Αξιόλογης τέχνης είναι και ο δεσποτικός θρόνος που χρονολογείτε περι το 1703.

Στην Μονή διετέλεσε ηγούμενος ένας Σάμιος σεβάσμιος γέροντας, ο π. Θεόφιλος Καρύτσος, ο οποίος ήταν αγιοταφίτης στα Ιεροσόλυμα και έφυγε από εκεί το 1960, προκειμένου να αποφύγει την τοποθέτησή του ως Επισκόπου σε μητρόπολη των Αγίων Τόπων, όπως έλεγε χαρακτηριστικά! »Καλύτερα μοναχός στην Σάμο, παρά Δεσπότης στα Ιεροσόλυμα, χάνοντας την ψυχή μου», θεωρώντας πως δεν θα μπορούσε να εργαστεί ως ήθελε για την σωτηρία της ψυχής του από την θέση αυτή, ίσως και λόγω της ταπεινότητός του. Θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο τέτοιων καθηκόντων και παρέμεινε στην μονή μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 1999 όπου μεταφέρθηκε στο μετόχι της Μονής Ζωοδόχου Πηγής Σάμου, στην Αγία Βαρβάρα όπου και παρέμεινε για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την Μονή ήταν ολέθριο καθώς πολλές τοιχογραφίες, το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μεγάλη συλλογή από ιερά σκεύη χάθηκαν στις μανιωμένες φλόγες. Ελάχιστες σώζονται μέσα στο ιερό Βήμα και σε δύο, από τα τόξα του τρούλου.

Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της μονής είναι το μικρό εκκλησάκι, βυζαντινού ρυθμού, προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πτέρυγα, το οποίο έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Σαμίου ζωγράφου Ανδρόνικου. Η φωτιά άφησε ανεπηρέαστο μόνο το κελλάκι του τότε Γέροντα της Μονής π. Θεοφίλου. Μετά την φωτιά με πολύ φροντίδα και κόπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου αναστηλώθηκε και επισκευάσθηκε η Βόρεια πτέρυγα της Ιεράς Μονής και το καθολικό της.

Ο νέος Ηγούμενός της π. Θεοφάνης Κάσσος από την πλευρά του συνεχίζει το έργο αυτό για την ανακαίνηση της μονής αλλά και για την πνευματική αναζωογόνησή της. Ανήμερα της εορτής της μαζεύονται προσκυνητές από άκρη σ΄άκρη όλου του νησιού για να τιμήσουν την »βροντιανή» στην Χάρι της.

Όσο για την ονομασία της Εικόνος της Παναγίας αλλά και της Ιεράς της Μονής, ως «Βροντιανή», αυτή προέρχεται από τη λέξη Βροντά, γιατί στην περιοχή της Μονής φυσάει δυνατός άνεμος, ο λεγόμενος σιρόκος, που συνοδεύεται με βροχές, βροντές και αστραπές που συνήθως αρχίζουν εκεί κοντά στην γιορτή της Παναγίας, στις 8 του Σεπτέμβρη, αντηχώντας πολύ δυνατά στις κορυφές νοτίως της Μονής. Αναφερόμενοι οι ντόπιοι στην Παναγία, την αναφέρουν και ως η Παναγιά που Βροντά…

Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ρομφέα.gr

Παράβαλε και:
08 Σεπτεμβρίου, η γέννησις της Υπεραγίας Θεοτόκου: Υμνολογική Εκλογή, Τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.
08 Σεπτεμβρίου, Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα – λόγος Εις την Υπερένδοξον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου Γέννησιν.
Αγίου Ρωμανού του μελωδού, Κοντάκιον – Εις την Γέννησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
08 Σεπτεμβρίου, Το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου – π. Δημητρίου Μιχούδη.
Το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών στην Ιθάκη – Πατρ. Θεοδοσίου Ι. Δενδρινού.
08 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του Αγίου Νεομάρτυρος Αθανασίου του εκ Θεσσαλονίκης: Συναξάριον.
08 Σεπτεμβρίου, το Γενέσιον της Θεοτόκου – Ερμηνεία της εικόνος της εορτής.
Του Οσίου Πατρός ημών Φωτίου του μεγάλου – ομιλία εις το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου.
08 Σεπτεμβρίου, η γέννησις της Υπεραγίας Θεοτόκου – λόγος του Μακαριστού Διονυσίου Ψαριανού, Επισκ. Κοζάνης.
08 Σεπτεμβρίου, η γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου – ηχογραφημένη ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).
«Η πανύμνητος Παρθένος ανέτειλεν».
Προορισμός ή ελευθερία; – π. Δημητρίου Μπόκου.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.