10 Νοεμβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Ορέστου: Συναξάριον, Ακολουθία.

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%9f%cf%81%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%a4%cf%85%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%8d%cf%82-10-%ce%9d%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-2%ce%ba

Τη Ι´ του αυτού μηνός (Νοεμβρίου), μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ορέστου.

Αθλητικών, Ορέστα, σων ιππασμάτων,
Νικητικά βραβεία πολλά προσδόκα.
Ουράνιον δεκάτη όρος ήλυθε λαμπρός Ορέστης

Ο Άγιος Ορέστης καταγόταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας και ορισμένες αγιολογικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν γιατρός. Την περίοδο του Διοκλητιανού διωγμού (περί το 289 μ.Χ.), αναγκάστηκε πολυτρόπως, από τον ηγεμόνα Μάξιμο, να αρνηθεί τον Ιησού. Αφού με τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, δεν κατάφεραν να τον πείσουν να ασπαστεί τα είδωλα, τον γύμνωσαν και τον έδειραν και τον μαστίγωσαν για τιμωρία. Μετά τον έριξαν στην φυλακή για επτά ημέρες.

Ύστερα από το πέρας της έβδομης ημέρας τον πήγαν σε ένα ειδωλολατρικό ναό για να προσφέρει θυσίες και να προσευχηθεί. Γιατί, του είπε ο ηγεμόνας Μάξιμος, αρνείσαι να ασπαστείς τη λατρεία που με τόση ευλάβεια ακολουθούν οι σεπτοί μας αυτοκράτορες; Ο Ορέστης δεν δίστασε να του απαντήσει με θάρρος ότι ήταν πρόθυμος υπήκοος σε ότι αφορούσε τα πολιτικά και επίγεια πράγματα. Εκτός αυτών όμως δεν του ήταν δυνατόν να παραδεκτεί κανέναν άλλον αυτοκράτορα, πέρα από τον έναν αληθινό Θεό. Τότε ο Μάξιμος διέταξε να του διαπεράσουν τους αστραγάλους με σιδερένια αλυσίδα, την οποία έδεσαν πάνω σε ένα ατίθασο άλογο. Ο ίππος αφέθηκε ελεύθερος και άρχισε έναν ξέφρενο καλπασμό σέρνοντας τον Άγιο πίσω του, και σταμάτησε μόνο αφού διένυσε είκοσι χιλιόμετρα. Με αυτό το μαρτυρικό τρόπο ο Άγιος Ορέστης παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Ορέστου του Μάρτυρος.rar

Παράβαλε και:
10 Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων, Ολυμπά, Ηρωδίονος, Εράστου, Σωσιπάτρου, Τερτίου, Κουάρτου: Συναξάριον.
10 Νοεμβρίου, μνήμη και του νέου Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του Καππαδόκου: Συναξάριον, Ασματική ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.