01 Δεκεμβρίου, μνήμη του Οσίου Φιλαρέτου του ελεήμονος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%a6%ce%b9%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%95%ce%bb%ce%b5%ce%ae%ce%bc%cf%89%ce%bd

Του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου

Μήν Δεκέμβριος, έχων ημέρας λα΄. Η ημέρα έχει ώρας θ΄, και η νυξ ώρας ιε΄.

Εις την Α΄ του αυτού μηνός (Δεκεμβρίου), μνήμη του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, εν ειρήνη τελειωθέντος.

Θνήσκεις ο πάσαν αρετήν φερωνύμως,
Πάτερ φιλήσας τόν γε μην οίκτον πλέον.

Ούτος ήτον κατά τους χρόνους Κωνσταντίνου και Ειρήνης των βασιλέων, εν έτει ψπ΄ [780], καταγόμενος από την χώραν των Παφλαγόνων, υιός Γεωργίου και Άννης. Λαβών δε γυναίκα νόμιμον διά γάμου, εσχόλαζεν εις την γεωργίαν της γης. Και από εκεί ποριζόμενος τα προς το ζήν αναγκαία, πλουσιοπαρόχως διεμοίραζε την ελεημοσύνην εις τους πτωχούς. Όθεν από φθόνον του Διαβόλου, εις τόσην πτωχείαν κατήντησεν ο αοίδιμος, ώς ποτε ο Ιώβ, ώστε οπού υστερείτο και αυτήν την αναγκαίαν τροφήν. Αλλ’ όμως ο Θεός δεν επαράβλεψεν αυτόν μέχρι τέλους να ταλαιπωρήται από την ένδειαν. Οικονόμησε γαρ διά της προνοίας του, ότι ο Κωνσταντίνος ο υιός της βασιλίσσης Ειρήνης, να πάρη εις γυναίκά του την εγγονήν του Αγίου τούτου Φιλαρέτου, Μαρίαν ονόματι. Επειδή και αυτή ήτον γεμάτη από κάθε ωραιότητα ψυχής ομού τε και σώματος. Ακολούθως δε οικονόμησε και ότι ο Άγιος Φιλάρετος ούτος να τιμηθή με το αξίωμα του υπάτου. Όθεν εκ τούτου έγινε πολλού πλούτου κύριος, τον οποίον διεμοίραζεν αφθονοπαρόχως εις τους πτωχούς.

Επειδή δε ο τρισόλβιος επρογνώρισε τον καιρόν του θανάτου και της προς τον Χριστόν αυτού αναλύσεως, διά τούτο εκάλεσεν όλους τους συγγενείς του, και επροείπε, τί έμελλε να ακολουθήση εις τον κάθε ένα. Επρόσθεσε δε και ταύτα ακόμη τα αξιομνημόνευτα. Μή αλησμονείτε, τέκνα και συγγενείς μου, την φιλοξενίαν. Μή επιθυμείτε τα ξένα πράγματα. Μή λείπετε από τας ακολουθίας και λειτουργίας της Εκκλησίας. Και διά να ειπώ συντόμως, καθώς βλέπετε εμένα και πολιτεύομαι, έτζι πολιτεύεσθε και εσείς. Ταύτα ειπών και ευχηθείς αυτούς, ανεπαύθη εν ειρήνη. (Τον κατά πλάτος Βίον τούτου όρα εις τον Παράδεισον.)

Σημείωσαι, ότι εις τον Άγιον τούτον Φιλάρετον Ακολουθίαν τελείαν εφιλοπόνησεν ο οσιολογιώτατος διδάσκαλος κύριος Χριστοφόρος, ο εν τη Ιερά Σκήτει του Προδρόμου τους ασκητικούς ανύων διαύλους.

(Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου” Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

Εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Φιλαρέτου του ελεήμονος: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.rar

Παράβαλε και:
01 Δεκεμβρίου, Μνήμη και Συναξάριον: Ναούμ του προφήτου, Αντωνίου του νέου και Φιλαρέτου του οσίου.
01 Δεκεμβρίου, μνήμη του Προφήτου Ναούμ – το βιβλίο των προφητειών του, στην πρωτότυπη και στην Νεοελληνική του μορφή.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.