30 Ιουνίου, η σύναξις των Αγίων Ενδόξων και Πανευφήμων Αποστόλων: Ο ευεργετικός τους ρόλος στην ιστορία του κόσμου.

Την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας εορτάζει με ξεχωριστή λαμπρότητα τη Συναξη των Δωδεκα Αποστόλων. Βεβαίως υπάρχουν και οι μνήμες τους σε διάφορες ημερομηνίες του λειτουργικού έτους, αλλά με αυτό το συλλογικό εορτασμό τιμάται σύμπασα η χορεία των μεγάλων αυτών ανδρών, οι οποίοι ως συνεχιστές του σωτηριώδους έργου του Κυρίου επί της γης, έστρεψαν το ρου της ιστορίας και άλλαξαν κυριολεκτικά τη μορφη του κόσμου. Χαρη στον ιδικό τους αγώνα, τις αφάνταστες προσωπικές τους θυσίες, τη μαρτυρία και το μαρτύριό τους, εθεμελιώθηκε η Εκκλησία στον κόσμο.

Η λέξη « Απόστολος» σημαίνει τον απεσταλμένο. Εν προκειμένω, Απόστολοι ονομάσθηκαν οι εκλεγμένοι και καλεσμένοι από τον Κυριο Μαθητές Του να συνεχίσουν το σωστικό Του έργο, μετά την εις τούς ουρανούς Ανάληψή Του. Επίσης, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική Του προτροπή έγιναν οι μάρτυρες της Αναστάσεώς Του «έως εσχάτου της γης»423.

Η εκλογή και κλήση των Αποστόλων, οι οποίοι ως την Πεντηκοστή καλούνταν Μαθητές, έγινε αμέσως με την αρχη της δημόσιας δράσεως του Κυρίου, στη Γαλιλαία. Ευθύς μετά τη Βαπτιση Του κατευθύνθηκε στις όχθες της λίμνης Γενησαρέτ, όπου απευθύνθηκε στούς εκεί αλιείς, στούς οποίους είπε• «δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων». Αυτοί «ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ». Αλλοι, «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίω μετά των μισθωτών, απήλθον οπίσω αυτού».

Οι μαθητές ορίσθηκαν από τον Κυριο σε τρεις κύκλους ήτοι• το στενό κύκλο των Δωδεκα, τον ευρύτερο κύκλο των Εβδομήκοντα και τον ευρύτατο κύκλο των πολυπληθών φίλων Του. Μεγαλύτερη σημασία είχε ο κύκλος των Δωδεκα. Αυτοί ευρίσκονταν πλησίον Του και σ’ αυτούς αποκάλυψε τα μυστήρια του Θεού. Αυτοί είχαν την ευλογία και τη δόξα να ορισθούν ως οι κατ’ εξοχήν συνεχιστές του έργου Του, διότι μόνο σε αυτούς είπε• « Εγώ εξελεξάμην υμάς, και έθηκα υμάς, ίνα υμείς υπάγητε και καρπόν φέρητε, και ο καρπός υμών μένη». Μετά την Ανάσταση τούς κατέστησε επίσημα διαδόχους και συνεχιστές του έργου Του• «καθώς απέσταλκέ με ο Πατήρ, καγώ πέμπω υμάς. Και τούτο ειπών ενεφύσησε και λέγει αυτοίς• λάβετε Πνεύμα Αγιον, αν τινων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τινων κρατήτε, κεκράτηνται». Επίσης στο όρος της Γαλιλαίας, όπου είχαν συναχθεί οι ένδεκα μαθητές, λίγο πριν την Ανάληψη, τούς είπε• «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,
διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν».

Ως προς την εκλογή των Αγίων Αποστόλων, είναι χαρακτηριστικοί οι λόγοι του Αποστόλου Παύλου• « Επειδή γαρ εν τη σοφία του Θεού ουκ έγνω ο κόσμος δια της σοφίας τον Θεόν… τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός, ίνα τούς σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός, ίνα καταισχύνη τα ισχυρά, και τα αγενή του κόσμου και τα εξουθενημένα εξελέξατο ο Θεός, και τα μη όντα, ίνα τα όντα καταργήση, όπως μη καυχήσηται πάσα σαρξ ενώπιον του Θεού».

Το έργο των Αγίων Αποστόλων συνεχίσθηκε και συνεχίζεται δια των διαδόχων αυτών. Αυτή η αδιάκοπη διαδοχή συνεχίζεται ως σήμερα και χαρακτηρίζεται ως αδιάκοπη διαδοχή προσώπων και πίστεως και γι’ αυτό ονομάζεται η Εκκλησία μας Αποστολική.

Οι Αγιοι Δωδεκα Απόστολοι είναι• ο Απόστολος Πετρος († 29 Ιουνίου) ο Απόστολος Ανδρέας († 30 Νοεμβρίου), ο Απόστολος Ιάκωβος ο του Ζεβεδαίου (†30 Απριλίου), ο Απόστολος Ιάκωβος ο του Αλφαίου († 9 Οκτωβρίου), ο Ευαγγελιστής Ιωάννης († 26 Σεπτεμβρίου), ο Απόστολος Φιλιππος († 14 Νοεμβρίου), ο Απόστολος Βαρθολομαίος († 11 Ιουνίου), ο Απόστολος Θωμάς († 6 Οκτωβρίου), ο Ευαγγελιστής Ματθαίος († 16 Νοεμβρίου), ο Απόστολος Ιούδας († 19 Ιουνίου), ο Απόστολος Ματθίας († 9 Αυγούστου), ο Απόστολος Σιμων ο Ζηλωτής († 10 Μαϊου).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παράβαλε και:
30 Ιουνίου, η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων : Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή.
30 Ιουνίου, η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων: Τα Λειτουργικά αναγνώσματα.
30 Ιουνίου, Η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων: Κανών παρακλητικός εις τους 12 Αγίους Αποστόλους – Ποίημα Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου.
30 Ιουνίου, η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων – ποιήματα του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου: Ασματική ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.
30 Ιουνίου, Οι Άγιοι Απόστολοι, εισαγωγικά και οι βίοι τους.
30 Ιουνίου, η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων: Εγκώμια εις τουσ Δώδεκα Αποστόλους.
Φιλοδοξίες των Αποστόλων – Αρχ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου.
Η Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών: Εισαγωγή και το πρωτότυπο Λειτουργικό κείμενο.
Η ευχή της Αγίας Αναφοράς της Θείας Λειτουργίας των Αποστολικών Διαταγών: Πρωτότυπο κείμενο και Νεοελληνική απόδοση.
Η σύναξη των αγίων δώδεκα Αποστόλων.
Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου: Λόγος στους Δώδεκα Αποστόλους.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.