«Ένας Νομπελίστας διδάσκει…».

«Το φετινό Νομπέλ Χημείας πήραν από κοινού ο Jacques Dubochet (Ίάκωβος Ντυμποσέ) μαζί με τον Joachim Frank (Ιωακείμ Φρανκ) και τον Richard Henderson (Ριχάρδο Χέντερσον) για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας για τον προσδιορισμό δομής υψηλής ανάλυσης βιομορίων (…). Ο πρώτος εξ αυτών είναι Ελβετός βιοφυσικός, διαπρεπής ερευνητής και ομότιμος καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία.

Περισσότερη όμως αίσθηση έκανε η απλότητα με την οποία συνέχισε να ζει αμέσως μετά την είδηση της βράβευσής του. Μολονότι το βραβείο αποτελεί κορυφαία διάκριση και ισοδυναμεί με ύψιστη αναγνώριση και φήμη, την επομένη της ανακοίνωσης πρωί-πρωί ο Jacques Dubochet βρισκόταν σε πανεπιστημιακή αίθουσα, περιμένοντας τους φοιτητές για μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Χαλαρός και χαμογελαστός (…) περίμενε να προσέλθουν όλοι για να ξεκινήσει.

Το ίδιο χαλαρός, χαρούμενος και ταπεινός ήταν και όταν μετά την ομιλία του μίλησε με δημοσιογράφους. Μίλησε για την καριέρα του, τις ανακαλύψεις και τα συναισθήματά του στο Πανεπιστήμιο, το οποίο χαρακτήρισε “ένα θαυμάσιο μέρος”. Αναγνώρισε ακόμη τη συνεισφορά των συναδέλφων του, που κατέστησαν εφικτή τη βράβευσή του: “Σε μια στιγμή όπως αυτή, το συναίσθημα που επικρατεί είναι η μεγάλη ευγνωμοσύνη”, ξεκαθάρισε. “Ένα επιστημονικό βραβείο είναι ένα διφορούμενο πράγμα. Προωθεί ένα άτομο, ενώ θα έπρεπε να επιβραβεύει μια συλλογική προσπάθεια. Σε όλο αυτό δεν ήμουν μόνος μου”, συνέχισε. Κατονόμασε ακόμη διάφορους ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έως το Caltek (Κάλτεκ) στην Καλιφόρνια, στους “ώμους” των οποίων στηρίχθηκαν οι ανακαλύψεις του. Συμπλήρωσε επίσης ότι η οικογένεια ήταν το ίδιο σημαντική γι’ αυτόν (…)» («Pemptousia.gr» 12-10-2017).

Η παραπάνω είδηση με πλήρη τίτλο «Ένας Νομπελίστας διδάσκει ταπείνωση και συναδελφοσύνη» ήταν μια ευχάριστη «νότα» μέσα στον κυκεώνα των δυσάρεστων ειδήσεων που κατακλύζουν καθημερινά τα ΜΜΕ. Υποκλινόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση στον κορυφαίο επιστήμονα για τη συμβολή του στην πρόοδο της Βιοφυσικής, αλλά ακόμη περισσότερο για την ανωτερότητα του ήθους του, με την οποία γίνεται άφωνος δάσκαλος σε πολλές καλοπροαίρετες ψυχές. Το παράδειγμα του καθηγητού Dubochet πιστοποιεί ότι το μεγαλείο με το οποίο προίκισε ο Θεός τον άνθρωπο, διασφαλίζεται με την ταπεινοφροσύνη, όπως την προβάλλει το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ο Σωτήρ

Κατηγορίες: Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.