Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Το όνομα «Ιησούς».

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ: (ΈΒΡ. ια ‘ 9-10, 32-40)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ: (ΜΑΤΘ. α 1-25)

ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΙΗΣΟΥΣ»

«Και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν• αυτός γαρ σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών»

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως σήμερα, και τα Αναγνώσματα είναι σχετικά με τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Ακούσαμε στο ευαγγελικό Ανάγνωσμα μετά τον γενεαλογικό κατάλογο του Κυρίου τα περιστατικά της κατά σάρκα Γεννήσεώς Του. Άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον Ιωσήφ στο όνειρό του και του είπε ότι η μνηστή του Μαρία είναι αθώα, και το παιδί που κυοφορεί, δεν είναι συνηθισμένο• προέρχεται από δημιουργική ενέργεια του Αγίου Πνεύμα­τος. Τον γιο που θα γεννήσει θα πρέπει να τον ονομάσει Ιησού• διότι Αυτός θα σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες του… Ας δούμε λοιπόν σήμερα τι σημαίνει το όνομα «Ιησούς» και τι σημασία έχει αυτό για τη ζωή του κάθε πιστού.

1. Ο Σωτήρ του κόσμου

Το όνομα «Ιησούς» στα Ελληνικά σημαίνει Σωτήρ. Είναι όνομα που δεν το έδωσαν στο θείο Βρέφος οι άνθρωποι, αλλά το όρισε ο ίδιος ο Θεός δια του αγγέλου Του και δηλώνει την αποστολή του Κυρίου. Και η αποστολή Του είναι να σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες του. Εκείνος θα εξασφαλίσει τη σωτηρία για όλο το ανθρώπινο γένος, και όσοι Τον εγκολπωθούν ως Σωτήρα και Λυτρωτή τους θα σωθούν. Αυτοί θα αποτελέσουν τον λαό Του.

Θα σώσει τον λαό Του από την αμαρτία… Υπάρχουν άνθρωποι που έσωσαν κάποιους συνανθρώπους τους από τον σωματικό θάνατο, στρατηγοί που έσωσαν την Πατρίδα τους από την υποδούλωση, επιστήμονες που με τις εφευρέσεις τους ευεργέτησαν πλήθη αν­­θρώπων. Ο Κύριος Ιησούς όμως σώζει όλες τις γενιές των ανθρώπων από την αμαρτία, το πιο μεγάλο κακό, την αιτία όλων των κακών. Σώζει τον άνθρωπο από την αιώνια κόλαση. Έρχεται με τον λόγο Του να διδάξει στον άνθρωπο την αλήθεια• με τη ζωή Του να δώσει το τέλειο παράδειγμα της αρετής• με το Πάθος Του να πάρει επάνω Του την αμαρτία του κόσμου, να χαρίσει στον άνθρωπο την άφεση, να τον συμφιλιώσει με τον Θεό. Αυτή είναι η σωτηρία με την απόλυτη σημασία της λέξεως.

Γι’ αυτό είπε ο άγγελος: «Αυτός γαρ σώσει». Αυτός θα σώσει, όχι άλλος. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας σώσει. Απολύτως κανείς. «Ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία», διακήρυξε αργότερα ο απόστολος Πέτρος (Πραξ. δ´ 12). Δεν υπάρχει άλλο όνομα στη γη το οποίο έχει δώσει ο Θεός στους ανθρώπους και έχει ορίσει ότι μ’ Αυτό μπορούμε να σωθούμε εμείς οι άνθρωποι.

2. Ορθόδοξη πίστη και ζωή μετανοίας

Όσοι πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού και θέλουμε να γευτούμε τη σωτηρία που Εκείνος χαρίζει, τι πρέπει να κάνουμε; Οφείλουμε ασφαλώς να γίνουμε λαός Του. Ήδη με το άγιο Βάπτισμα γίναμε μέλη της Εκκλησίας Του, η οποία παρέχει τη σωτηρία δια του Χριστού. Αυτό πρέπει να μας συνέχει. Και να αναγνωρίζουμε συνειδητά τον Κύριο Ιη­­σου ως τον μόνο Σωτήρα μας. Να μην επηρεαζόμαστε επομένως από το πνευ­μα του Οικουμενισμού και της Παν­­θρησκείας, το οποίο δυστυχώς σήμερα επικρατεί όλο και περισσότερο και κηρύττει την πλάνη ότι όλες οι θρησκείες πρέπει να είναι αποδεκτές, διότι τάχα είναι διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν όλοι στο Θεό.Όποιος όμως θέλει να αξιωθεί της εν Χριστώ σωτηρίας και να γιορτάζει αληθινά Χριστούγεννα, οφείλει να φυλάττει την Ορθόδοξη πίστη του αμόλυν­τη και να ομολογεί πίστη μόνο στον Κύριο Ιησού και στον Πατέρα και στο Άγιο Πνεύμα, τον μόνο αληθινό εν Τριάδι Θεό.

Επιπλέον οφείλει να ζει ζωή μετανοίας. Γιατί ο Κύριος δεν σώζει από τις αμαρτίες του εκείνον που δεν θέλει να τις απαρνηθεί. Και δεν τον σώζει, διότι σέβεται την ελευθερία του. Για να σωθούμε λοιπόν, καλούμαστε, ελεύθερα, με όλη μας την καρδιά, να πα­­ραδώσουμε τη ζωή μας στο Χριστό• να κάνουμε μόνο το θέλημά Του• καθημερινά να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας και να αγωνιζόμαστε να εφαρμόζουμε όλο και πιο πιστά τις άγιες εντολές Του• και βέβαια να συνδεόμαστε με τον Κύριο με τη συμμετοχή μας στα ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τότε θα είμαστε λαός Του, κληρονόμοι της Βασιλείας Του.

***

Ιησούς! Το μοναδικό όνομα και προ­­σωπο που περίμεναν οι αιώνες. Το ο­νομα που μας αποκαλύπτει τα αληθινά δώρα των Χριστουγέννων: την άφεση των αμαρτιών, τη σωτηρία, την αναγέννηση, τη θέωση. Ας προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτές τις άγιες ημέρες με ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Θεό, με βαθύτερη μετάνοια και ιερές αποφάσεις• να νιώσουμε τον Κύριο ως «Ιησού», ως Σωτήρα του κόσμου και προσωπικό μας Σωτήρα.

Από το Ορθόδοξο Περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”

Παράβαλε και:
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., Αγ. Κυρίλλου Ιεροσολύμων, «Κατήχησις προς τους φωτιζομένους, περί Ενανθρωπήσεως.».
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Θεός και άνθρωπος «Ιησούς».
«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού» – ομιλίες: Α., Β., Γ., Δ. εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Ιωάννου του Χρυσοστόμου (πρωτότυπη και Νεοελληνική εκδοχή).
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Υμνολογική Εκλογή.
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., «Θόραξ και κοντάρι», Λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Η έκ-πληξη των Χριστουγέννων – Σωτηρίου Δεσπότη, καθηγητού του Πανεπ. Αθηνών (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Πώς παρουσιάζουν την Γέννηση του Χριστού τα Ιερά Ευαγγέλια (Κυριακή προ Χριστού Γεννήσεως(; – Κωνσταντίνου Χολέβα (αρχείο ήχου, mp3).
Παρακλητικός Κανών εις την Προμήτορα της Θεοτόκου, την δικαίαν Μαρίαν – Χαραλάμπους Μπούσια.
Προεόρτια των Χριστουγέννων – αειμνήστου Ιωάννου Φουντούλη (κείμενο και αρχεία ήχου, mp3).
Το Μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς τον Ιωσήφ, περί της Εγκυμοσύνης της Θεοτόκου – ηχογραφημένη ομιλία του Αρχιμ. Αθανασίου Μυτιληναίου (αρχείο ήχου, mp3).
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως: Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστόμου – «Αυτός γαρ σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών».

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.