23 Ιουνίου, μνήμη και του Αγίου νέου Ιερομάρτυρος Καλλινίκου του Διακόνου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΚΓ’ του αυτού Μηνός (Ιουνίου), μνήμη του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Καλλινίκου του διακόνου, του Βερροιέως, αθλήσαντος δι’ αγχόνης κατά το έτος 1821, εν Χανίοις της Κρήτης.

Καλλίνικος εκ Βερροίας Νεομάρτυς,
εν τη Κρήτη ενήθλησε καλλινίκως.

Ήρθη Καλλίνικος τρίτη και εικάδι προς πόλον.

Ο Άγιος αυτός καταγόταν από την πόλη της Βεροίας της Μακεδονίας και έζησε τον 18-ο αιώνα. Από μικρό παιδί διδάχθηκε την θύραθεν και την κατά Θεόν παιδεία, τόσο στην γενέτειρά του όσο και αλλού. Χειροτονήθηκε διάκονος και διετέλεσε «υπηρέτης» των δύο αυτών μορφών παιδείας, διακρινόμενος και στις δύο αυτές μορφές. Αφού δε μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, στάλθηκε ως εκπρόσωπός της στα Χανιά της Κρήτης, όπου διέπρεψε ασκώντας την αλληλοδιδακτική μέθοδο.

Συγκρότησε λοιπόν εκεί σχολή, στην οποία μιλούσε με διάκριση και τόλμη προς όλους για την θεία πίστη και την ελευθερία του γένους. Έτσι κατάφερε να μυήσει στην Φιλική Εταιρεία πολλούς επισήμους μα και απλούς Ορθοδόξους, Κληρικούς και λαϊκούς, μεταξύ των οποίων και τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ, μαζί με τον οποίο αργότερα μαρτύρησε.

Διαβλήθηκε δε για την δράση του αυτή στον Μουσουλμάνο άρχοντα των Χανίων ο οποίος φυλάκισε τόσο αυτόν όσο και τον επίσκοπο Μελχισεδέκ. Τους υπέβαλε λοιπόν σε μύρια βάσανα, όπως εκρίζωση των τριχών του πώγωνος, σύρσιμο στους δρόμους της πόλεως, και τέλος την αγχόνην. Μ’ αυτήν λοιπόν παρέδωσε την ψυχή του στο Στεφοδότη Κύριο, στις 19 Ιουνίου του 1821, ημέρα (κατ’ εκείνο το έτος» εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου.

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου νέου ενδόξου Ιερομάρτυρος Καλλινίκου του Βερροιέως – Μητροπ. Ιωήλ Εδέσσης.rar

Παράβαλε και:
23 – 24 Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις της Ακαρνανίας – Ασματική ακολουθία υπό Αποστόλου Παπαχρήστου.
23 Ιουνίου, μνήμη των εν Κρίτη Ιερομαρτύρων και Νεομαρτύρων, των αθλησάντων κατά το 1821 και 1822: Πανηγυρικός της Εορτής, Ασματική Ακολουθία.
23 Ιουνίου, Ο Όσιος Νικήτας, ο έγκλειστος ταξιδευτής – π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.