Αντιμετώπισις ενός αιρετικού – ΟΣΊΟΥ Θεοφάνους του εγκλείστου.

Ο Όσιος Θεοφάνης, μετά από εικοσιπέντε χρόνια πολύπλευρης και καρποφόρου εκκλησιαστικής διακονίας, αφήνει την επαρχία του και κλείνεται σ’ ένα φτωχικό κελί στην έρημο Βισένσκ. Εκεί θα ζήση έγκλειστος τα υπόλοιπα εικοσιοκτώ χρόνια της ζωής του.

Καθημερινά έφθαναν στο ερημικό κελί του πολυάριθμες επιστολές, απ’ όλα τα μέρη της Ρωσίας, με διάφορα ερωτήματα. Προσπαθούσε ν’ απαντά σε όλες. Έτσι στο διάστημα των εικοσιοκτώ ετών της έγκλειστης ζωής του, έγραψε πολλές χιλιάδες γράμματα, τα οποία αποτελούν έναν ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό. Εδώ παραθέτουμε την επιστολή – απάντηση του Οσίου Θεοφάνους, σε πιστό, όπου του αναφέρει την δράση ενός ψευδοδιδασκάλου στην περιοχή του.

Αντιμετώπισις ενός αιρετικού

επιστολή του Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου (*)

Με πολλή ευχαρίστησι αναλαμβάνω να σας απαντήσω, ή σωστότερα, να συζητήσω μαζί σας τα όσα αναφέρετε στην αξιόλογη επιστολή σας. Κι εγώ, πριν μου γράψετε, κάτι είχα ακούσει, αλλά δεν είχα δώσει ανάλογη προσοχή. Τώρα όμως βλέπω ότι στην περιοχή σας αρχίζει ν’ ανάβη μια πυρκαγιά και γι’ αυτό σπεύδω να σας απαντήσω ό,τι ο Θεός με φωτίσει.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» ολόκληρη την ενδιαφέρουσα επιστολημαία απάντηση του Αγίου, σε rar μορφή.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.