Βουδιστική και Ταοϊστική «κατήχηση» σε μαιευτήρια των Αθηνών – Ι. Μητροπ. Γλυφάδος.

Τα ιδιωτικά μαιευτήρια των Αθηνών, όπως και άλλοι χώροι υγείας, έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια σε χώρους προσηλυτισμού. Η παραμονή και οι επισκέψεις σε κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια, στιγματίζονται από μια συστηματική προσπάθεια διάδοσης ανατολικοθρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών.

Την ίδια στιγμή που η ίδια η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα αποτρέπει από τη γιόγκα τα παιδιά, αλλά και τις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους να κάνουν ασκήσεις γιόγκα, εξαιτίας της πιθανότητος εμβολισμού αγγείων με αέρα» (www.americanyogaassociation.org/general.html)[1],
τα περισσότερα ιδιωτικά μαιευτήρια των Αθηνών διαφημίζουν μέσα από τις πολυτελείς εκδόσεις τους γιόγκα για εγκύους και μαμάδες, ενώ τμήματα γιόγκα λειτουργούν ακόμα και μέσα στα ίδια τα μαιευτήρια. Ιδιωτικές κλινικές συγκεκριμένου Ομίλου παρέχουν μαθήματα γιόγκα για εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, υποσχόμενες ότι βοηθούν τη μέλλουσα μαμά να «γειωθεί»[2] -ορολογία καθαρά αποκρυφιστική- και να «βιώσει τη γέννα ως συναρπαστική εμπειρία».

Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση της γιόγκα αποτελεί ανατολικοθρησκευτική πρακτική, αφού η γιόγκα είναι μία από τις 6 κλασικές σχολές του Ινδουισμού. Η γιόγκα, δημοφιλής μεταξύ ινδουιστών και βουδιστών, δεν μπορεί να αποκοπεί από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, αφού δεν είναι απλή σειρά ασκήσεων, ούτε έχει στόχο την κίνηση, αλλά αντίθετα την ακινητοποίηση του σώματος, την επιβράδυνση της αναπνοής και την προετοιμασία για το διαλογισμό. Η ίδια η άσκηση της γιόγκα συνεπάγεται άνοιγμα στον αποκρυφισμό, ενώ εμπεριέχει σοβαρούς πνευματικούς, ψυχιατρικούς και σωματικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν καταγραφεί από ειδικούς και ομολογούνται ακόμα και από τους δασκάλους γιόγκα[3].

Σε άλλο έντυπο του προαναφερθέντος Ομίλου, το οποίο επίσης διακινείται στις μαιευτικές κλινικές, διαβάζουμε με έκπληξη: «σε περιπτώσεις υπογονιμότητας ή σε θέματα υγείας, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο υγείας εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος ενεργειακής ιατρικής, με τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT)»[4]. Η λεγόμενη ενεργειακή ιατρική αποτελεί γνωστή αποκρυφιστική πρακτική, που στηρίζεται σε ψευδοεπιστημονικές μεθόδους, οι οποίες διαχειρίζονται την «ενέργεια» – μια μεταφυσική, μη ανιχνεύσιμη επιστημονικά, συμπαντική ενέργεια. Το EFT, μέθοδος που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη πίστη[5], προωθείται από ινδουιστικές και βουδιστικές ομάδες και από γνωστά παραθρησκευτικά κέντρα. Πώς κατέληξε σε μαιευτήρια μεγάλου ομίλου στο χώρο της υγείας;

Προβληματισμό δημιουργεί, επίσης, το γεγονός ότι εκτός από το EFT, ο ίδιος όμιλος προωθεί και το βελονισμό και έχει δημιουργήσει Ιατρείο Βελονισμού για τη μέλλουσα μητέρα. Ο βελονισμός προτείνεται για πάμπολλες σωματικές και ψυχοσωματικές διαταραχές, ακόμα και για «την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό» και «το μετασχηματισμό της ισχιακής προβολής του μωρού σε κεφαλική»[6]. Σε σχετικά διαφημιστικά φυλλάδια με εντυπωσιακή εμφάνιση, διαβάζουμε την ακόλουθη απροκάλυπτη ταοϊστική «κατήχηση»: «Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Οι αρχές του στηρίζονται στη φιλοσοφική βάση της ισορροπίας της ενέργειας στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει ισορροπία και ενοποίηση ανάμεσα στο σύμπαν, στα έμβια και άψυχα όντα και στην ενέργεια (Qi) που ρέει ανάμεσά τους. Οι δύο αντίθετες δυνάμεις, Yin και Yang, ρυθμίζουν τη ροή του Qi. Η υγεία εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ του Yin και του Yang, ενώ η ασθένεια προκύπτει από έλλειψη ή περίσσεια ενός εκ των δύο, που οδηγεί σε διατάραξη της ροής της ενέργειας. Η θεραπεία με βελονισμό επαναφέρει τις διαταραχές της ενέργειας σε διάφορα σημεία και όργανα του σώματος στο φυσιολογικό». Πόσο επιστημονικά μπορεί να θεωρηθούν όλα αυτά; Επισημαίνεται, για άλλη μια φορά, ότι τα περί της «ενέργειας» κινούνται στο χώρο της μεταφυσικής και συγκεκριμένα αποτελούν δόγματα των ανατολικών θρησκειών και του αποκρυφισμού, ενώ για την ψευδοεπιστημονικότητα, την αναποτελεσματικότητα και τους κινδύνους του βελονισμού προειδοποιούν σοβαροί ιατρικοί και επιστημονικοί φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό[7].

Στις ιστοσελίδες και στις έντυπες εκδόσεις άλλων ιδιωτικών μαιευτηρίων βρήκαμε προώθηση της ανθοθεραπείας και της γιόγκα πριν και μετά τον τοκετό, της ράτζα γιόγκα και της χάθα γιόγκα για δήθεν «γρήγορη μεταγεννητική ανάρρωση, ανάπτυξη καλύτερης επαφής με το έμβρυο, αύξηση πιθανοτήτων μιας υγιούς, φυσικής γέννας» κ.α. Μάλιστα, κάποια μαιευτήρια συνεργάζονται και με Κέντρο Προώθησης του Φυσικού Τοκετού, οι υπεύθυνοι του οποίου προωθούν τη ρεφλεξολογία, την ομοιοπαθητική, το βελονισμό, το τάι τσι, το τσι κουνγκ, το σιάτσου, τους οραματισμούς και τη γιόγκα. Ο λεγόμενος φυσικός τοκετός συχνά δεν είναι απλά η αποφυγή μη αναγκαίων καισαρικών επεμβάσεων, κάτι το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους. «Οι μαίες που ασχολούνται με τον φυσικό τοκετό ενθαρρύνουν τις εγκύους να τον επιλέξουν, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ελευθερωθούν από τους φόβους τους και κυρίως από το φόβο του πόνου. Κι επειδή η χρήση φαρμάκων αποφεύγεται, συστήνουν ανακούφιση των ωδίνων με ομοιοπαθητικά φάρμακα, βελονισμό, χαλαρωτικό μασάζ και ψυχολογική υποστήριξη»[8].

Γιόγκα και εναλλακτικές «θεραπείες» έχουν ενταχθεί και στο προσεχές πανελλήνιο συνέδριο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών και της Εταιρείας τους, μιας Εταιρείας η οποία, σύμφωνα με το καταστατικό της, συστάθηκε με σκοπό «καθαρά επιστημονικό και κοινωνικό».

Οι ώρες της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι ώρες ιερές και ως τέτοιες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται. Τα έμβρυα χρειάζονται αγιοπνευματική ηρεμία, προσευχή και προστασία. Η έκθεση της εγκύου, του εμβρύου και του νεογνού σε μη ασφαλείς, μη επιστημονικά τεκμηριωμένες, βίαιες ή άστοχες μεθόδους και σε πρακτικές ανοίγματος στον αποκρυφισμό, αποτελεί την καλύτερη συνταγή για την κακοποίηση των παιδιών μας εξ απαλών ονύχων.

——————————————————————————–

[1]. http://www.im-glyfadas.gr/02/01/02010007.asp

[2]. Σχετική έκδοση του Ομίλου, σελ. 16-17.

[3]. http://www.im-glyfadas.gr/01/01/01010006.asp

[4]. Σχετική έκδοση, σελ.10.

[5]. http://www.im-glyfadas.gr/01/01/01010068.asp

[6]. Σχετική έκδοση, σελ. 10.

[7]. http://www.im-glyfadas.gr/01/07/01070012.asp και http://www.im-glyfadas.gr/01/10/01100050.asp

[8]. http://kids.in.gr/pregnancy/health/article/?aid=5460753

(Πηγή:
Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδος.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.