08 Αυγούστου, μνήμη του νέου Οσίου Καλλινίκου του Αιτωλού, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας: Βίος, Ακολουθία.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος με βαθιά πίστη στο Θεό και προσήλωση στην αποστολή του ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρός Καλλίνικος ο οποίος από το 2020 βρίσκεται στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κατα κόσμον Δημήτριος Πούλος γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1919 στο χωριό Σιταράλωνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Ο παππούς του π. Αθανάσιος ήταν ιερέας στο χωριό κι έτσι από μικρός βρέθηκε μέσα στο ναό.

Έχοντας αριστεύσει στις γυμνασιακές και στις πανεπιστημιακές του σπουδές, του έγινε πρόταση από καθηγητή να πάει στο εξωτερικό για να εξελιχθεί επιστημονικά, όμως ο ίδιος προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα και να υπηρετήσει την Εκκλησία.

Ύστερα από πρόσκληση του τότε μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Ιεροθέου υπηρέτησε στην Μητρόπολη ως γραμματέας αλλά και ως λαϊκός ιεροκύρηκας. Ακάματος και ζηλωτής, περιόδευε ολόκληρη την εκτεταμένη μητροπολιτική περιφέρεια, μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά της, κηρύττοντας τον θείο λόγο και μεταδίδοντας στον λαό την πλούσια προσωπική του εμπειρία.

Το 1947 υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών ως ιεροκήρυκας. Παρά τους κινδύνους έφθανε μέχρι τις πρώτες γραμμές του μετώπου, για να κηρύξει τον θείο λόγο και να τονώσει το θρησκευτικό φρόνημα των στρατιωτών .

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1957 σε ηλικία 38 ετών εισέρχεται στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον αδελφό του μητροπολίτη τότε Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνο και εν συνεχεία ανέλαβε το έργο του πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το οποίο άσκησε επιτυχώς μέχρι την εκλογή του σε Μητροπολίτη.

Ο άνθρωπος που είχε εισέλθει ως γραμματέας στη Μητρόπολη Αιτωλίας πριν από μερικά χρόνια, ως πρωτοσύγκελλος της πλέον ήταν ο ουσιαστικός διαχειριστής της αφού ο ηλικιωμένος πλέον μητροπολίτης Ιερόθεος του είχε παραχωρήσει σημαντικές αρμοδιότητες

Αντίστοιχη ήταν η δράση του τόσο επί τοποτηρητείας του μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου (1961-1965) όσο και επί το μετέπειτα μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Θεοκλήτου. Μάλιστα ο τελευταίος, επειδή εκτίμησε τα πολλά του προσόντα, εισηγήθηκε την διχοτόμηση της μητροπολιτικής του περιφερείας και την ανάθεση σε αυτόν της διαποιμάνσεως του ενός τμήματος της με έδρα το Αγρίνιο, αλλά αυτό δεν αποφασίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο.

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΑ 48

Παρά το γεγονός πως εισήλθε στις τάξεις του Ιερού Κλήρου σε μεγάλη ηλικία, η αφοσίωση και η αποτελεσματικότητά του ήταν τέτοιες που μόλις δεκα χρόνια μετά την εις διάκονο χειροτονία του, σε ηλικία 48 ετών η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ανύψωσε σε αρχιερέα, διορίζοντας τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Η χειροτονία του έγινε στις 25 Ιουνίου 1967 χειροτονήθηκε στο ναό του πολιούχου Αθηνών, αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη από τους μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο, Κυθήρων Μελετίου, Διδυμοτείχου Κωνσταντίνου, Κασσανδρείας Συνεσίου και Αιτωλίας Θεοκλήτου.

Η ενθρόνισή του έγινε στην Έδεσσα την Κυριακή 16 Ιουλίου 1967.

Στη Μητρόπολη της Έδεσσας παρέμεινε για 17 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων ανέπτυξε πλούσιο έργο ξεχωρίζοντας για την εργατικότητά και το ήθος του. Ο τρόπος της ζωής του, αποτέλεσε παράδειγμα τόσο για τους κληρικούς του όσο και τους πιστούς της περιοχής που τον σέβονταν ιδιαίτερα.

Στις 7 Αυγούστου 1984 ύστερα από ολιγόμηνη περιπέτεια της υγείας του έκλεισε τα μάτια του για πάντα. Ήταν 65 ετών.

Στην εξόδιο ακολουθία, που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα, έλαβαν μέρος 29 Επίσκοποι, εκατοντάδες Ιερείς και χιλιάδες λαού από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO: 24 Ιουνίου 2020

Στις 23 Ιανουαρίου 1984, συνέταξε την διαθήκη του, στην οποία μεταξύ άλλων: «….επιθυμώ να ταφώ εις την Έδεσσαν, όπισθεν του Ιερού Ναού του Κοιμητηρίου… φέρετρον να χρησιμοποιηθεί απλούν και ταπεινόν, απλούς και απέριττος να είναι ο τάφος μου… ουδείς στέφανος να κατατεθεί… επικήδειοι να μην εκφωνηθούν…. ακίνητον περιουσίαν δεν έχω… χρήματα δεν έχω… η βιβλιοθήκη μου να μείνει εις την Ιεράν Μητρόπολιν… εκφράζω την βαθυτάτην ευγνωμοσύνην μου προς τους συνεργάτες μου και τους κατά σάρκα και πνεύμα αδελφούς μου δια παν ό,τι προσέφερον εις την ταπεινότητά μου. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον αδελφόν μου Κωνσταντίνον με τον τίμιον ιδρώτα του οποίου εσπούδασα…». Παρέμεινε στο Λονδίνο έχοντας συντροφιά το πνευματικό του παιδί, τον τότε Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Βλάχο, μετέπειτα Μητροπολίτη της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, και στη συνέχεια νοσηλεύθηκε ως το θάνατο του, στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ιερόθεος Βλάχος του έκλεισε τα μάτια.

Πνευματικά αναστήματα του είναι ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο μετέπειτα ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Μητροπολίτης Ιωήλ. Στις 3 Αυγούστου 2004 ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ μνημόνευσε την οσιακή κοίμηση του Μητροπολίτη Καλλίνικου και αναφέρθηκε στον ίδιο ως εξής: «Ο ταπεινός και πράος, ο ευέντευκτος και γλυκύς, ο φιλόστοργος και εν την φυλακή του πιστευθέντος αυτού ποιμνίου άγρυπνος και περίφροντις, ο πιστός οικονόμος της ποικίλης χάριτος του Θεού… ο γρηγορών φύλαξ της ιεράς παρακαταθήκης και των εκκλησιαστικών θεσμίων της Εκκλησίας Εδέσσης Καλλίνικος… υπήρξεν όντως Κόσμημα της Εκκλησίας». Την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, στο Θέρμο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον κυρό Καλλίνικο. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου και ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων «Ελληνομουσείον-Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αγιοκατάταξη

Μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Καλλινίκου, οι μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν με θαυμαστό τρόπο την παρουσία του στη ζωή τους, καθώς και οι επισημάνσεις τους, οδήγησαν το 2015 τον τότε μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ να καταθέσει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητώντας την αγιοκατάταξη του προκατόχου του. Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την πρόταση και έστειλε τον σχετικό φάκελο στο Φανάρι, ενώ την εισήγησή της συνόδευε και έκθεση του τότε μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου που εισηγήθηκε υπέρ του μακαριστού μητροπολίτη, περιλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος κατατάχθηκε μεταξύ των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 23 Ιουνίου του 2020 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στη συνεδρίαση που έγινε στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο και Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, υπό την προεδρία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Στην ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει τα εξής: «Συνήλθεν εν τω εν Σαμπεζύ Γενεύης Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σήμερον, 23ην Ιουνίου, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν αυτής συνεδρίαν μηνός Ιουνίου. Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην: α) απεφασίσθη, επί τη βάσει εκθέσεως της Κανονικής Επιτροπής, η αγιοκατάταξις του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Καλλινίκου, της μνήμης αυτού μελλούσης εορτάζεσθαι τη 8η Αυγούστου» [9]. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι καμπάνες των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης ήχησαν χαρμόσυνα, ενώ ο Σεβασμιώτατος τότε Μητροπολίτης Εδέσσης
Ιωήλ, κληρικοί και πιστοί της Μητροπόλεως έψαλλαν ενώπιον του τάφου του νέου αγίου της Εκκλησίας το Απολυτίκιον, το Κοντάκιον και το Μεγαλυνάριο του. Την Ιερά Ακολουθία, τον Παρακλητικό Κανόνα, τους Χαιρετισμούς και τα Εγκώμια του εν Αγίοις Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης συνέθεσε ο τότε Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Metapedia

Ακολουθία του νέου Οσίου Καλλινίκου του Αιτωλού, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας – Μητροπ. Ἐδέσσης Ἰωήλ.rar

Παράβαλε και:
08 Αυγούστου, μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού, Επισκόπου Κυζίκου: Συναξάριον, Ακολουθία.
08 Αυγούστου, μνήμη και του Ενδόξου Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς: Συναξάριον.
08 Αυγούστου, μνήμη και του Οσίου Μύρονος, Επισκόπου Κρήτης: Συναξάριον, Ακολουθία, Εγκώμια.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.