Εκεί που δεν έφτασε το μήνυμα των Χριστουγέννων – Δέσποινας Σωτηρίου.

Δισεκατομμύρια Χριστιανοί γιόρτασαν την γέννηση του Θεανθρώπου. Σήμερα, περίπου 2.000 χρόνια μετά την γέννηση του Θείου Βρέφους, που ήρθε στην γη να μας διδάξει την ειρήνη και την αγάπη του Θεού, οι Χριστιανοί παραμένουν η πλέον διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα στον πλανήτη. Και πολλοί από αυτούς εόρτασαν τις μέρες αυτές, κρυφά, με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή…

Μέσα σε αυτό το ήδη μελανό πλαίσιο, η πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο εντείνει τις διώξεις. Το «Release International», που αποτελεί διαθρησκευτικό όργανο χριστιανικής διακονίας σε περισσότερες από 25 χώρες, βοηθώντας διωκόμενους χριστιανούς ποιμαντικά και πρακτικά, αναφέρει ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, στους Χριστιανούς αρνούνται την σχετική με τον κορωνοϊό ιατρική περίθαλψη, αλλά ακόμα και το φαγητό!

Αποκλεισμένοι

Στην Ερυθραία, για παράδειγμα, Χριστιανοί, οι οποίοι διαφεύγουν των διώξεων, αποκλείονται από την πρόσβαση σε στρατόπεδα καταφυγίων και άλλα συστήματα υποστήριξης του ΟΗΕ.

Στο Πακιστάν και το Ιράν η ζωή έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη μετά τον Covid-19. Οι περισσότεροι Χριστιανοί στις χώρες αυτές ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μερικοί από αυτούς δεν είχαν ούτε τα χρήματα για να αγοράσουν μάσκες προσώπου και αντισηπτικά…

Επίσης, ένας Χριστιανός στην παράκτια επαρχία Shandon της Κίνας συνελήφθη για «οργάνωση παράνομης θρησκευτικής υπηρεσίας», επειδή προέτρεψε τους Χριστιανούς να προσευχηθούν και να νηστέψουν για εννέα ημέρες για τα θύματα του Covid-19…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «OpenDoors», David Curry, εξηγεί ότι η πανδημία έχει γίνει «καταλύτης για διακρίσεις με βάση την πίστη διεθνώς. Επισημαίνει δε ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προδότες και άπιστοι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, από τους πληγέντες Χριστιανούς προέρχονται από μουσουλμανικό, ινδουιστικό ή βουδιστικό περιβάλλον.

Η «OpenDoors» αναφέρει ότι χιλιάδες χριστιανοί σε όλο τον κόσμο έχουν αποκλειστεί από τις προσπάθειες ανακούφισης των κυβερνήσεων και περιθωριοποιούνται λόγω της θρησκευτικής επιλογής τους. «Έχουμε αναφορές από χριστιανούς στο Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Ινδία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία και την περιοχή του Κόλπου, όπου οι πιστοί αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους αδικίες». Κυρίως στην Κίνα και στο Ιράν, χώρες οι οποίες έχουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους οι αρχές στοχοποιούν τις χριστιανικές κοινότητες ακόμα περισσότερο.

Το μήνυμα της Γέννησης εκεί που η ζωή είναι…Γολγοθάς

«Κάθε μέρα μας είναι κι ένας Γολγοθάς. Η κατάσταση με την πανδημία μας βρίσκει στο έλεος Θεού και ανθρώπων. Οι διώξεις έχουν ενταθεί» δηλώνει χαρακτηριστικά ένας πιστός στο Ιράν, μια χώρα που έχει πληγεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την Οργάνωση opendoorsusa.org, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Χριστιανοί σε περισσότερες από 60 χώρες, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση ότι οι πιστοί που, ήδη ζούσαν σε καθεστώς διώξεων και βασανισμών θεωρούν ότι η ζωή τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μέσα στην πανδημία.

«Η κατάστασή τους επιδεινώνεται δραματικά. Σε μέρη όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Πακιστάν, οι Χριστιανοί θεωρούνται ήδη πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προδότες και άπιστοι» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι η πλειοψηφία των χωρών στις οποίες είναι επικίνδυνο να είναι κανείς Χριστιανός, μαστίζονται από τον COVID-19.

Στις χώρες αυτές οι Χριστιανοί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διακρίσεις όταν αναζητούν βοήθεια και ιατρική περίθαλψη, ενώ δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους Χριστιανούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ και ο Ινδουισμός, οι οποίοι θεωρούνται συχνά μιάσματα και «υπεύθυνοι» για την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη, και διώκονται ή βασανίζονται από εξτρεμιστικές ομάδες. Πολλοί από αυτούς χάνουν τη δουλειά τους, διώκονται από τα σπίτια τους και δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε στέγη ούτε σε τροφή. Σε περισσότερες από 100 χώρες, ολοκληρωτικά άθεα καθεστώτα, ο ισλαμικός εξτρεμισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός απειλούν τους Χριστιανούς.

Ακόμα και στις ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του FoxNews ότι ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσεται τελευταία ένα αντιχριστιανικό κίνημα, απειλώντας την αληθινή θρησκευτική ελευθερία.

Σε πολλές από αυτές τις χώρες, αψηφώντας απειλές αλλά και βία, χιλιάδες Χριστιανοί γιορτάζουν κρυφά τα Χριστούγεννα σε υπόγεια, σε διαμερίσματα ή ακόμα και στην ύπαιθρο. Διατηρούν παραδόσεις και χριστιανικές αξίες και πορεύονται σύμφωνα με τον λόγο του Θεού.

Σύμφωνα με την OpenDoors USA, πέρυσι περισσότεροι από 245 εκατομμύρια χριστιανοί, ή 1 στους 9 παγκοσμίως, διώχτηκαν για την πίστη τους. Η οργάνωση Aid for the Church in Need τοποθετεί τον αριθμό στα 300εκατομμύρια, με το 75 τοις εκατό των διωγμών με θρησκευτικά κίνητρα να απευθύνονται σε χριστιανούς.

Στην Κίνα, περισσότεροι από χίλιοι Χριστιανοί φυλακίστηκαν χωρίς δίκη το 2018. Οι εκκλησίες υπόκεινται συνήθως σε κυβερνητική παρακολούθηση και δέχονται επιδρομές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στο Βόρειο Ιράκ, όπου κυριαρχεί ο ISIS, ολόκληρες κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστηματική καταπίεση.

Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες όπως ο BokoHaram δολοφονούν τους χριστιανούς στην Αφρική. Στη Νιγηρία, όπου ο μισός πληθυσμός είναι Χριστιανοί, οι διώξεις έχουν λάβει διαστάσεις γενοκτονίας. Ακόμα και στην Ινδία, στην οποία διαμένουν περίπου 65 εκατομμύρια Χριστιανοί, εξτρεμιστές ινδουιστές εθνικιστές απειλούν τακτικά τον πληθυσμό.

Καίνε εκκλησίες, προχωρούν σε βιαιοπραγίες εναντίων Χριστιανών, τους αποκλείουν από δουλειές και τους προπηλακίζουν.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
orthodoxianewsagency: 26 Δεκεμβρίου 2021

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.