Η ταπείνωση της αρχόντισσας!

Η οσία μητέρα Δαμιανή μας διηγήθηκε ότι, προτού να κλειστεί στο κελλί της, πήγαινε κάθε Παρασκευή στην αγρυπνία που γινόταν στον ναό των αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου. Μία Παρασκευή, φεύγοντας με την ανηψιά της, που ήταν συγγενής του βασιλιά Μαυρικίου, μετά την απόλυση της είπε:

«Δες, κυρία, έρχεται μία γριά που μοιράζει από δύο οβολούς. Να τους πάρεις».

Εκείνη το θεώρησε ντροπή της να δεχθεί ελεημοσύνη, αλλά η Δαμιανή της ξαναλέει: «Πάρε και δώσε το σε άλλους, διότι η γριά είναι μεγάλη στην αρετή και χήρα ογδόντα χρόνια και ό,τι κερδίζει από την δουλειά της εβδομάδας τα μοιράζει σε αυτούς που βρίσκονται στην εκκλησία». Και με αυτόν τον λόγο ήλθε η γριά και μοίρασε με σιωπή. Και όταν έδωσε στην αρχόντισσα της είπε: «Πάρε και φάε». Όταν όμως έφυγε, κατάλαβαν ότι ο Θεός φανέρωσε σ’ αυτήν όσα είχαν ειπωθεί.

Έτσι έστειλε έναν δούλο η αρχόντισσα και αγόρασε λουπινάρια1 με τους οβολούς εκείνους, τα οποία έφαγε για την ευλογία. Και επιβεβαίωσε ότι ήταν τόσο γλυκά, ώστε θαύμαζε και δόξαζε τον Θεό.

Υποσημείωση.

1. Λουπινάρια: καρπός από το φυτό λούπινο.

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.