Πόρνος ή Άγιος;

Κάποιος επιφανής αξιωματούχος είχε μία κόρη μονογενή. Αυτός με δικά του έξοδα έχτισε σε δικό του τόπο ένα ανδρικό μοναστήρι, δίνοντας στους μοναχούς όλα τα αναγκαία. Μια μέρα έτυχε να περάσει από το μοναστήρι μια πόρνη με τους εραστές και ακούγοντας την μελωδία από τους μοναχούς γέμισε κατάνυξη. Όταν γύρισε στο σπίτι της, έβγαλε τα γυναικεία ρούχα της και έβαλε ανδρικά και αφού έκοψε τα μαλλιά της, πήγε στην πόρτα του μοναστηριού και είπε στον θυρωρό να πει στον ηγούμενο πως θέλει να του μιλήσει. Ο ηγούμενος επέτρεψε να μπει μέσα. Αυτή, μόλις μπήκε, έπεσε στα πόδια του παρακαλώντας τον να μονάσει. Ο ηγούμενος είπε πως, αν ήθελε να μονάσει, έπρεπε να γίνει αποκρισάριος.1 Εκείνη, όμως, ζητούσε να τοποθετηθεί στο μαγειρείο, κάτι που δεν άφηνε ο ηγούμενος παρά της είπε να δεχτεί να πηγαίνει μόνο στις εξωτερικές υποθέσεις. Αυτή δέχτηκε.

Μία ημέρα, πηγαίνοντας για υποθέσεις του αξιωματούχου στο υποστατικό, αργοπόρησε, ενώ ταυτόχρονα η θυγατέρα του αξιωματούχου υπέπεπτε σε πορνεία με κάποιον από τους δούλους και μάλιστα συνέλαβε. Όταν την ρώτησαν πως συνέβη αυτό, εκείνη υπέδειξε τον αποκρισάριο καλόγερο. Έτσι κάλεσε ο αξιωματούχος τον ηγούμενο και του λέει: «Βλέπεις τι έκανε ο αποκρισάριος στην θυγατέρα μου;». Ο ηγούμενος με πολύ στεναχώρια και λύπη έδιωξε αμέσως τον αποκρισάριο από το μοναστήρι. Εκείνη διωγμένη βρήκε ένα μνήμα, στο οποίο κλείσθηκε μέσα. Ένας από τους αδελφούς γνωρίζοντας ότι κλείστηκε εκεί, της έφερνε καθημερινά φαγητό. Όταν επρόκειτο να πεθάνει όρκισε τον αδελφό να μην την ενδύσει παρά μόνο να κλείσει το μνήμα και να την αφήσει έτσι.

Λέγοντας αυτά, κοιμήθηκε. Ο αδελφός ανήγγειλε το γεγονός στον ηγούμενο και ο ηγούμενος είπε: «Παρόλο που έπραξε την ανομία και μας στέρησε τα αναγκαία από το μοναστήρι, όμως για το άγιο σχήμα, πάρτε ρούχο και πηγαίνετε να τον κηδεύσετε και να τον ενταφιάσετε». Όταν την γύμνωσαν, ειδοποίησαν τον ηγούμενο και αυτός τον αξιωματούχο. Όταν ήλθε εκείνος, πήγαν στο μέρος που βρισκόταν το λείψανό της, το είδαν και θαύμασαν για την υπομονή της, πώς ενώ έφτασε σε τέτοια ανάγκη δεν φανερώθηκε. Έτσι έδωσε πάλι ο αξιωματούχος τα αναγκαία για την τροφή στο μοναστήρι, δοξάζοντας τον Θεό, ο οποίος δοξάζει τους δούλους του.

Υποσημείωση.

1. Αποκρισάριος = ο εκτελεστής παραγγελιών του μοναστηριού, ο αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, αντιπρόσωπος της μονής.

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.