Μια νέα σχέση με την ενέργεια – Δώρας Αντωνίου.

Ενα ανέκδοτο που διαδόθηκε εκτενώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όταν οι τιμές του ρεύματος άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα, λέει ότι «Σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιος που τριγυρίζει και σβήνει τους διακόπτες. Συνήθως, είναι αυτός που πληρώνει τους λογαριασμούς». Το ενεργειακό κόστος είναι ίσως το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά ενόψει του χειμώνα. Και η αλήθεια είναι ότι είμαστε μάλλον κακομαθημένοι με την ενέργεια. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν συσκευές που βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση αναμονής. Μικρά φωτάκια, συνήθως κόκκινα, αναμμένα διαρκώς, μέρα και νύχτα. Η σταθερή απάντηση ήταν πάντοτε ότι η κατανάλωση ρεύματος σε κατάσταση αναμονής είναι πολύ χαμηλή. Ενα «δε βαριέσαι, δεν αξίζει τον κόπο να το βγάλεις από την πρίζα ή να το κλείσεις εντελώς, δεν κοστίζει και τίποτα». Το ίδιο και με τα φώτα. Κάποιο φως αναμμένο διαρκώς στον διάδρομο, ένα ξεχασμένο φωτιστικό που «δε βαριέσαι, ποιος να σηκωθεί να το κλείσει, πόσο θα κάψει μια λάμπα;».

Από παλαιότερη έρευνα είχε μετρηθεί ότι περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Οχι γιατί σε αυτή την κατάσταση εκτελούν κάποια λειτουργία. Απλώς έχουν άμεση ανταπόκριση στον τηλεχειρισμό όταν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε ή έχουν σε λειτουργία κάποιο ρολόι. Είχε υπολογιστεί στην ίδια έρευνα ότι ένα σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού έως και 200 ευρώ ετησίως (σε τιμές πριν από την εκρηκτική άνοδο του τελευταίου έτους), εάν φροντίσει για την απενεργοποίηση των συσκευών που μένουν διαρκώς σε κατάσταση αναμονής. Στη συζήτηση, βέβαια, μπαίνει και η παράμετρος της μικρότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αν και στη δεδομένη συγκυρία είναι το κόστος της ενέργειας που κυριαρχεί.

Καθώς η συζήτηση για την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας ως μέσο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, βρίσκεται στο επίκεντρο και προωθείται και ως μία από τις στρατηγικές επιλογές σε επίπεδο Ε.Ε., θα ήταν χρήσιμο όλοι μας να δούμε πιο προσεκτικά δωμάτιο το δωμάτιο, πρίζα την πρίζα τις λιγότερο ή περισσότερο ενεργοβόρες καθημερινές λειτουργίες μέσα στο σπίτι.

Ισως και μία ενημερωτική εκστρατεία, που θα μας υπενθύμιζε όλες αυτές τις «κρυφές» καταναλώσεις, να βοηθούσε. Μπροστά στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα καλούμαστε όλοι να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας, να απλώνουμε πιο συχνά το χέρι για να κλείσουμε διακόπτες, να σβήνουμε οθόνες, να βγάζουμε φορτιστές από την πρίζα.

Και είναι αναγκαίο, βέβαια, η πολιτεία να ενθαρρύνει τις καλές πρακτικές γιατί καλά τα επιδόματα αλλά δεν αφήνουν κάτι ως παρακαταθήκη. Το ζητούμενο είναι μια νέα σχέση με την ενέργεια. Για λόγους οικονομίας και περιβάλλοντος. Υπό αυτή την έννοια, μου είναι τελείως ακατανόητο γιατί δεν καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στις νέες κατασκευές, δεδομένης της δυσκολίας που θα είχε μια ανάλογη ρύθμιση για παλαιότερες κατασκευές, που δεν έχουν τις αναγκαίες υποδομές.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Η Καθημερινή: 16 Σεπτεμβρίου 2022

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.