Μη ρωτάς για το νόημα της ζωής. Η ίδια είναι το νόημα – π. Λίβυος.

Μη ρωτάς για το νόημα της ζωής. Η ίδια είναι το νόημα. Ο ίδιος είσαι το νόημα της ζωής. Το νόημα βρίσκεται στο οτι υπάρχεις, ότι είσαι εδώ, ότι ο Θεός θέλησε πριν καν δημιουργήσει τον σύμπαν να υπάρξεις στην ζωή. Νιώσε το μην το αναλύεις. Με την καρδιά όχι με το νου.

Ευχαρίστησε γι αυτό το δώρο, τώρα όχι αύριο νιώσε ευγνομωσύνη κι ας μην είναι όλα τέλεια. Βγες έξω, πάρε ανάσες ευχαριστίας. Περπάτα, κοίταξε, άκουσε, αισθάνσου, νιώσε τον αέρα, το σκοτάδι τον ήλιο, το νερό, την γη, συνδέσου με το κέντρο σου, φύγε από του νου κατέβα στην καρδιά και το σώμα. Γίνε άνθρωπος, νιώσε τον Θεό μέσα σου.

Πάψε να χάνεσαι στο όλα ή τίποτα, στο καλά ή κακά, αμαρτωλά ή άγια, μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχουν αυτές οι πραγματικότητες. Στην ζωή η αρμονία δεν έρχεται από κλειστά συστήματα αλλά αρμονικές συνθέσεις των αντιθέτων.

Όλα είναι χάλια μόνο στο νου σου, για τον Θεό όλα είναι σε αρμονία. Κι αυτό που ονομάζεις χάλια είναι μια άλλη μορφή ευλογίας κι εκείνο που λες αποτυχία είναι ο δρόμος της αυριανής επιτυχίας.

Στάσου όρθιος, μην σκύβεις, μη καμπουριάζεις, μην μιζεριάζεις. Δώσε την σωστή στάση στο κορμί σου για να βρεθεί στην σωστή κατάσταση η ψυχή σου. Κάθε στάση είναι κατάσταση.

Ξύπνα το πρωί κι άφησε ένα χαμόγελο να απλωθεί στο πρόσωπο σου κι ας μην το νιώθεις απόλυτα. Κάνε το άσκηση. Χτίσε ευλογημένες συνήθειες.

Πες ένα «δόξα τω Θεω’, κι ας μην είναι όλα τέλεια. Γιατί δηλαδή εάν πεις ότι είναι χάλια κι αρχίσεις την γκρίνια τι θα αλλάξει; Θες να μάθεις; Θα γίνουν ακόμη πιο χάλια.

Θες να σκάψεις κι άλλο την κόλαση σου ή να φυτέψεις ένα λουλούδι, αρχίζοντας να φτιάχνεις το κήπο του παραδείσου σου;

Για ρώτησε εκείνους που τα βάσανα τους τα αντιμετώπισαν με γκρίνια να σου πουν τι κέρδισαν; Θες να μάθεις; Τα πράγματα έγιναν απείρως χειρότερα.

Ρώτησε τώρα κι εκείνους που πήραν την απόφαση παρά τα βάσανα τους να πουν «τέρμα η μιζέρια, θα ζήσω όσο κι όπως μπορώ με την βοήθεια του Θεού» για ρώτησε τους να δεις τι έγινε από την στιγμή που το είπαν; Γέμισε χάρες και χαρές η ζωή τους.

Το ξέρω ότι ίσως ακούγετε μαγικό ή απλουστευμένο. Όμως δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι πραγματικότητα, όταν καταλάβεις ότι στο βάθος των πραγμάτων οι σκέψεις, οι λογισμοί, οι βαθιές πεποιθήσεις και ψυχικές αντιλήψεις, μας διαμορφώνουν την πραγματικότητα μας.

Μέσα από την ευγνωμοσύνη, δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα σου αλλά δεν θα καθορίζουν απόλυτα την ζωή σου. Δεν θα δεσμεύουν το γέλιο σου, δεν θα καθορίζουν την χαρά σου, δεν θα ακυρώνουν την πορεία της ζωής σου.

Στην ζωή αυτή υπάρχουν δυο επιλογές. Η θα γίνεις θύμα ή ήρωας.

Επίλεξε να γίνεις ο ήρωας σου. Να σταθείς πάνω από τις πληγές σου. Να γίνεις γνήσιος απόγονος όλων εκείνων των ηρώων και αγίων που τα κατάφεραν. Μην φοβάσαι. Είσαι απόγονος εκείνον που τα κατάφεραν και μπορείς να τα καταφέρεις.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
π. Λίβυος(Χαράλαμπος Παπαδόπουλος): 18 Νοεμβρίου 2022

Κατηγορίες: Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.