Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μνήμη των υπό των Αγαρινών ανερεθέντων Νεομαρτύρων εν μικρά Ασσία και Πόντω (1918 – 1922): Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%bf%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%cf%83

Η Κυριακή που προηγείται της Μεγάλης εορτής της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού, έχει αφιερωθεί από την Ιερά Σύνοδο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ των άλλων, και στην Ιερή μνήμη όλων όσων τελειώθηκαν με μαρτυρικό τρόπο από το 1918 έως το 1922 περίπου, στην Μικρά Ασσία και στην περιοχή του Πόντου. Πρόκειται δηλαδή για κληρικούς όλων των βαθμών μα και λαϊκούς οι οποίοι θανατώθηκαν βίαια από τους Αγαρηνούς Τούρκους, προασπιζόμενοι τα δίκαια της πατρίδος μας και την Ορθόδοξη πίστη μας!

Εξέχουσα θέση μεταξύ όλων αυτών έχει ασφαλώς ο Μητροπολίτης Σμύρνης, ο Ιερομάρτυς Άγιος Χρυσόστομος Καλαφάτης, μα και οι:
Επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος, Μητροπολίτης Μοσχονησίων Αμβρόσιος, Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος, Μητροπολίτης Ικονίου Προκόπιος, και άλλοι σαράντα-δύο επώνυμοι ιερομάρτυρες, ιερομόναχοι, πρεσβύτεροι, μοναχοί, καθώς και Τριακόσιοι σαράντα-δύο άγνωστοι ιερομάρτυρες κληρικοί της εκκλησίας της Σμύρνης. Τιμώνται επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι μαρτύρησαν, βασανιζόμενοι αγρίως, ή και σφαγιάσθηκαν από τους αλλόπιστους Τούρκους, τόσο στην Μικρά Ασία, όσο και στον Πόντο!

Ακολούθως παραθέτουμε:
Χρυσόστομος Σμύρνης: η Μεγάλη θυσία – αρχείο ήχου από το 100-ο τεύχος του ηχητικού περιοδικού μας «Ορθόδοξη Πορεία».

Κυριακή προ της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού – Ακολουθία πάντων των υπό των Αγαρηνών ανερεθέντων Νεομαρτύρων εν μικρά Ασσία και Πόντω, από 1918 έως 1922.zip

Παρακλητικός Κανών εις τον Οσιομάρτυρα Χρυσόστομον Σμύρνης – Ισιδώρας Μοναχής.

Παράβαλε και:
Κυριακή Κ. επιστολών ή προ της Υψώσεως – το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., «χάρτης και βράχος», Λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού – η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., ομιλία Θεοφάνους Επισκ. Ταυρομενίας του Κεραμέως εις την ομόνυμον Κυριακήν.
Η 26η Αυγούστου 1922 εις την Σμύρνην – Χρήστου Αγγελομάτη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.