«Ο πνευματικός τουρισμός» – Πρωτοπρ. Διονύσίου Τάτση.

ΠΑΛΙΑ είναι η συνήθεια των περισσοτέρων προσκυνητών του Αγίου Όρους, να επισκέπτονται φημισμένους πατέρες, να τους ρωτούν διάφορα πράγματα και να τους παρασέρνουν σε σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας, δίνοντάς τους ελλιπείς πληροφορίες. Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, γιατί ο,τι ακούν, το δέχονται ως ορθό, αλλά στη συνέχεια το ερμηνεύουν με τα δικά τους κριτήρια και συμπεραίνουν εσφαλμένα. Οι πολλές γνώμες που ακούν τους προκαλούν σύγχυση, χωρίς να το καταλαβαίνουν, και το πιο ανησυχητικό, είναι πως δεν αποκομίζουν καμιά πνευματική ωφέλεια!

Επιστρέφοντας στα ίδια οι προσκυνητές αυτοί διηγούνται τα όσα άκουσαν, με τη δική τους πάντα ερμηνεία, και προκαλούν αναστάτωση στους ανυποψίαστους και απλούς ανθρώπους. Το φαινόμενο είναι συχνό και πρέπει να περιοριστεί, όσο φυσικά είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Οι πατέρες πρέπει να προσέχουν σε ποιούς μιλάνε και τι τους λένε. Γιατί, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι θεωρητικά βρίσκονται εντός της Εκκλησίας, στην πράξη όμως είναι μακριά. Δεν έχουν καλή προαίρεση και είναι περιορισμένης αντίληψης. Όποιος θέλει να πείσει αυτούς τους ανθρώπους κοπιάζει ματαίως. Είναι σαν να επιδιώκει να βάλει ένα κιλό γάλα σε ένα μικρό φλιτζάνι. Δεν γίνεται. Θα χυθεί οπωσδήποτε.

Εκείνος που πηγαίνει στο Όρος χάριν ωφελείας, ας περιορίζεται σε ένα πατέρα, για να μη χάνει το χρόνο του και να μη ταλαιπωρείται με γνώμες πολλών, που συχνά είναι και αλληλοαναιρούμενες. Ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε ότι όποιος συμβουλεύεται ένα πατέρα και προσπαθεί να εφαρμόσει στη ζωή του ο,τι του πει, έχει θετική βοήθεια. Αντίθετα, εκείνος που τρέχει εδώ και εκεί, κάνει «πνευματικό τουρισμό» και χάνει τις ώρες του ταλαιπωρούμενος, χωρίς να ωφελείται.
Ο προσκυνητής του Αγίου Όρους πρέπει να έχει ταπεινό φρόνημα και να περιορίζει όσο γίνεται την περιέργειά του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τον ιερό τόπο και να βιώσει μυστικές καταστάσεις, που έξω στον κόσμο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Προσωπικά έχω διαμορφώσει την άποψη ότι όπου και να βρεθεί κανείς, αν πράγματι έχει πνευματικά ενδιαφέροντα, θα βρει αυτό που θα τον θρέψει και θα τον σταθεροποιήσει στην κατά Χριστόν ζωή. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν και εκτός Αγίου Όρους ιεροί τόποι, όπου μπορεί να βρει κανείς τη γλυκύτατη ησυχία και να προσευχηθεί με κατάνυξη και να αναπτερωθεί. Ίσως να είναι δυσκολότερη η συνάντηση με κάποιο ενάρετο κληρικό ή μοναχό, αλλά οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί να έχει κανείς πραγματική αναζήτηση για κάτι τέτοιο.

Παντού υπάρχουν οι αληθινοί άνθρωποι του Θεού και μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί τους και να ωφεληθεί πνευματικά. Χρειάζεται όμως η αγαθή προαίρεση και το ταπεινό φρόνημα. Όταν λείπουν αυτά, και αγγέλους να συναντήσει κάποιος, δεν πρόκειται να δεχτεί την επίδραση, που απαιτείται, για να σταθεροποιηθεί στην κατά Χριστόν ζωή.

Από την εφημερίδα: Ορθόδοξος Τύπος,18/1/2013

Κατηγορίες: Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.