Επικίνδυνος για τα βρέφη ο ύπνος μαζί με τους γονείς.

Νέα έρευνα προειδοποιεί τους γονείς να μη κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους. Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία που αναφέρουν ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους βρεφών συμβαίνουν όταν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς!

Ο κίνδυνος μάλιστα είναι μεγαλύτερος όταν ένας από τους γονείς, ή και οι δύο, καπνίζουν, έχουν πιει, έχουν πάρει κάποιο φάρμακο, ή είναι πολύ κουρασμένοι. Η Τζόις Άιπσταϊν, διευθύντρια του Ιδρύματος για τη Μελέτη των Βρεφικών Θανάτων – FSID – δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τους κινδύνους της συγκεκριμένης συνήθειας».

Η μελέτη τονίζει ότι, αν και ο θηλασμός στο κρεβάτι επιτρέπεται, το κάπνισμα αντίθετα, ή η κατανάλωση αλκοόλ από τον γονέα μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία για το βρέφος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι γονείς να βάζουν το μωρό στο δικό του κρεβάτι, εφόσον σκοπεύουν να καπνίσουν ή να πιούν στην κρεβατοκάμαρα.

Στοιχεία από την παιδιατρική κλινική του Σέφιλντ της Βρετανίας, δείχνουν ότι 31 από τους 50 θανάτους βρεφών στο κρεβάτι, συνέβησαν στο κρεβάτι των γονιών τους. «Θα πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι το μέρος που οι ίδιοι απολαμβάνουν τον ύπνο, είναι το πιο επικίνδυνο για τα παιδιά τους». Στο Λονδίνο, 173 βρέφη πέθαναν ξαφνικά και απροσδόκητα από το 2005 έως το 2008. Από αυτά, τα 85 βρέθηκαν νεκρά στο κρεβάτι των γονιών.

Η/Υ ΠΗΓΗ
Από το «kathimerini.gr με πληροφορίες BBC»

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.