Φθινοπωρινές ιώσεις – Δήμητρας Μακρυγιάννη.

Κατά την περίοδο του φθινοπώρου, διάφορες αρρώστιες και… αδιαθεσίες κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Το κρύο που έρχεται σταδιακά, αλλά και οι έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας στον καιρό, ευνοούν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Κάποιοι από τους γνωστούς μας μπορεί να είναι άρρωστοι αυτή τη στιγμή, καθώς έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος όρος προσβολής από το κοινό κρυολόγημα κατ’ άτομο είναι περίπου τρεις φορές το χρόνο.

Το κρύο καθαυτό δεν ευθύνεται για συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και ο πυρετός. Ωστόσο, δημιουργεί στον οργανισμό κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθούν κοινό κρυολόγημα και γρίπη, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πάγωμα οποιουδήποτε σημείου του σώματός μας προκαλεί ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στο ρινικό επιθήλιο, μειώνοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, εκδηλώνονται συνήθως με συνάχι. Αυτό που κυρίως χρειάζεται να προσέξουμε τώρα το φθινόπωρο, με τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας, είναι να μην ιδρώνουμε και έπειτα να αφήνουμε τον ιδρώτα να στεγνώνει πάνω μας. Έτσι, φροντίζουμε να φοράμε στρώσεις από λεπτά ρούχα, τα οποία βγάζουμε αναλόγως του πώς νιώθουμε τη θερμοκρασία μας.

Η διατροφή μπορεί σίγουρα να μας βοηθήσει να «χτίσουμε» την άμυνα του οργανισμού μας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αφού αρρωστήσουμε.
• Ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, κυρίως φρέσκα και ωμά. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν βιταμίνη C και ένζυμα, που ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού.
• Κατανάλωση άφθονων υγρών για την ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Παράλληλα, μειώνουμε τα διουρητικά ροφήματα, όπως το μαύρο τσάι και τον καφέ, και αποφεύγουμε το αλκοόλ που καταστρέφει τη βιταμίνη C και επιβαρύνει το συκώτι. Επίσης, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να επιδεινώσει την αναπνευστική συμφόρηση.
• Κατανάλωση φρέσκων χυμών για τόνωση. Ειδικά ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε βήτα καροτίνη, που είναι απαραίτητη για τις βλεννώδεις μεμβράνες του αναπνευστικού συστήματος.
• Ζεστά αφεψήματα που ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα, ζεσταίνουν το λαιμό και βοηθούν στην απόχρεμψη. Το τσάι πιπερόριζας (ginger tea) μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα, χάρη στη θερμαντική του ιδιότητα αλλά και στην αντιιική του δράση.
• Για κυρίως γεύματα προτιμούμε σούπες. Καταναλώνονται εύκολα, μας προσφέρουν ενέργεια και δεν βαραίνουν το στομάχι. Η κοτόσουπα είναι ένα δοκιμασμένο «φάρμακο». Όλα τα φαγητά με πιπεράτα μπαχαρικά, σε σημείο που να υγροποιούνται τα μάτια, προκαλούν επίσης ρινική αποσυμφόρηση. Παρ’ όλα αυτά, προτιμήστε τα γεύματά σας ζεστά, αλλά όχι καυτά.

Επιπλέον μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε είναι:
• επαρκής ξεκούραση,
• συχνός αερισμός των κλειστών χώρων,
• καλό πλύσιμο των χεριών,
• αποφυγή στενών επαφών με άτομα που νοσούν.
Θα πρέπει να σταματήσουμε ή έστω να ελαττώσουμε το κάπνισμα, διότι δημιουργεί αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, καθιστώντας το ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Οι εισπνοές με ατμούς από ευκάλυπτο βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα, όπως επίσης και το να ενυδατώνουμε τα ρουθούνια με αλατόνερο κι έπειτα να φυσάμε δυνατά, ώστε να απομακρύνονται τυχόν μικρόβια.
Για το βήχα, καλό είναι να ακολουθήσουμε την αγωγή που υποδεικνύει ο γιατρός και όχι να πάρουμε απλά ένα αντιβηχικό από το φαρμακείο, διότι άλλοτε απαιτείται φάρμακο που καταστέλλει το βήχα κι άλλοτε κάποιο για να αποβληθούν τα εκκρίματα.
Μην ξεχνάτε πως, δίνοντας προσοχή στη διατροφή, προστατεύουμε τον εαυτό μας από ασθένειες και βοηθάμε στην καλή έκβαση της ανάρρωσής μας, εφόσον έχουμε προσβληθεί. Τα τρόφιμα μπορούν να αποδειχτούν τα πιο αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα!

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Περιοδικό «Επίκαιρα»: 26/10/2011.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.