«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Έκθεση με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, από τις 19 Νοεμβρίου του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2015. Στην έκθεση, που εντάσσεται στο «Έτος El Greco» και στο ευρύτερο ελληνικό πρόγραμμα για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη, θα παρουσιαστούν περίπου 200 εκθέματα: αντικείμενα καθημερινής ζωής, θρησκευτικά και κοσμικά αντικείμενα, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα.

Τα αντικείμενα προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, αλλά κυρίως από συλλογές και μουσεία της Ελλάδος, Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μητροπόλεις, εκκλησίες και μοναστήρια, σημαντικά δε έργα θα έρθουν, επίσης, από την Ιταλία, την Αυστρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πολλά από τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.

Η έκθεση επιδιώκει να φωτίσει το κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κρήτης του 16ου αιώνα, στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πριν την αναχώρησή του για τη Βενετία το 1567. Παράλληλα, επιχειρεί να εντάξει τον ίδιο και την πρώιμη καλλιτεχνική του παραγωγή στο περιβάλλον αυτό.

Εκτός από την έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, εκθέσεις για το «Έτος El Greco» θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πληροφοριακό δελτίο: Πρόναος, Ecclesia Report.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου).
Τεύχος 681, 24 Φεβρουαρίου 2014

Παράβαλε και:
Η Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο «El Greco 2014» – Γιώργου Κιούση.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.