Παραλίγο πυρηνικός όλεθρος στις ΗΠΑ το 1961! – Γιάννη Ράγκου.

Ένα ολέθριο πυρηνικό ολοκαύτωμα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, που ευτυχώς αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή το 1961, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Έρικ Σλόσερ με πρόσφατο άρθρο του στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε έκθεση του Πάρκερ Τζόουνς, ενός ανώτερου μηχανικού των εργαστηρίων Sandia National Laboratories με τίτλο: «Επιστροφή στο Γκόλντσπορο: Πώς έμαθα να μην εμπι¬στεύομαι την Η-Bomb», η οποία συντάχτηκε οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα.

Σύμφωνα με αυτήν, δύο βόμβες υδρογόνου τύπου Mark 39 έπεσαν κατά λάθος στην περιοχή Γκόλντσμπορο της Βόρειας Καρολίνας στις 23 Ιανουαρίου 1961, όταν ένα βομβαρδιστικό Β-52 παρουσίασε πρόβλημα κατά τη διάρκεια πτήσης του. Η μία από τις δύο βόμβες συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως ήταν προγραμματισμένη για περίοδο πολέμου: το αλεξίπτωτο άνοιξε κανονικά και οι μηχανισμοί ενεργοποίησης τέθηκαν σε λειτουργία. Το ολοκαύτωμα αποφεύχθηκε εξαιτίας ενός διακόπτη ο οποίος δεν λειτούργησε. Οι βόμβες είχαν ισχύ 260 φορές μεγαλύτερη από αυτής που εξερράγη στη Χιροσίμα και η ραδιενεργή σκόνη θα εξαπλωνόταν σε Ουάσινγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια και Νέα Υόρκη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Σημειώνεται τέλος ότι, αν και κατά τον Τζόουνς τρεις από τους τέσσερεις μηχανισμούς ασφαλείας που υπήρχαν για να αποτρέψουν την καταστροφή δεν ενεργοποιήθηκαν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται κατηγορηματικά ότι το περιστατικό ήταν τόσο σοβαρό.

Από το περιοδικό: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ», ΤΕΥΧΟΣ 546, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.