Η Αλβανία κλείνει την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου!

• Μία ακόμη μεθόδευση της Αλβανίας σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητος, βρίσκεται σε εξέλιξη: Πρόκειται για σχέδιο της Κυβέρνησης Ράμα, να κλείσει την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου, η οποία μετρά 61 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και αποτελούσε ένα σημαντικότατο ίδρυμα που εκπαίδευσε και έβγαλε χιλιάδες δασκάλους οι οποίοι κράτησαν «ζωντανό» τον Ελληνισμό στα σκληρά χρόνια της Δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα.

Η κίνηση αυτή, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων, που έχουν στόχο την εξάλειψη οιουδήποτε Ελληνικού στη γειτονική χώρα και στην πλήρη αλβανοποίηση του χώρου και ειδικότερα του Βορειοηπειρωτικού. Η απόφαση αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ειλημμένη, προσκρούει στη συμφωνία πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει η Αλβανία.

Ωστόσο, είναι άγνωστο και κυρίως ποιος έχει τη βούληση να βάλει φραγμό στις αυθαιρεσίες της Αλβανικής Κυβέρνησης, σε ό, τι αφορά τα δικαιώματα των Μειονοτήτων. Όπως εκτιμούν στελέχη του Βορειοηπειρωτικού χώρου, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, καθώς η άνευ όρων απόδοση στην Αλβανία του καθεστώτος προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, έχει «οπλίσει» με μεγαλύτερη αλαζονεία και αμετροέπεια την Κυβέρνηση Ράμα, που προχωρεί ακάθεκτη στα σχέδιά της.

Το πρόβλημα αφορά πρώτιστα την Ελληνική Κυβέρνηση, που θα πρέπει – αν δεν το έπραξε ήδη- να κινηθεί άμεσα, για να βάλει φραγμό στα σχέδια της Αλβανίας, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Κυβέρνηση Ράμα, φέρεται ακόμη πιο σκληρά και από τον Εμβέρ Χότζα, επί ημερών του οποίου το 1953, λειτούργησε για πρώτη φορά η Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου. Από τις αίθουσές βγήκαν επίσης σημαντικοί λόγιοι, άνθρωποι της διανόησης που έλαμψαν στον Βορειοηπειρωτικό χώρο.

Το 1996 η ελληνική κυβέρνηση ανακαίνισε τις εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Ακαδημίας με έργα συνολικού κόστους 140 εκατομμυρίων δραχμών. Το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας, έρχεται σήμερα και αμφισβητεί την χρησιμότητα ύπαρξής της και αν δεν υπάρξει αντίδραση, το κλείσιμό της είναι ζήτημα χρόνου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Εφημερίδα Πρωϊνός λόγος: 20 Σεπτεμβρίου 2014.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.