25 Μαϊου, ανάμνησις της τρίτης ευρέσεως της σεπτής Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου: Συναξάριον – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Τω αυτώ μηνί (Μαϊω) ΚΕ’, η τρίτη εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Φωνή βοώντος γης μυχώ κεκρυμμένη,
Τής γης ραγείσης πάσιν ήχησε ξένως.

Εικάδα δε Προδρόμοιο κάρην εύρον κατά πέμπτην.

Η τιμία κεφαλή του Βαπτιστού Ιωάννου, ήτον μεν προ πολλών χρόνων κεκρυμμένη, τώρα δε ανεφάνη από τους κόλπους της γης, καθώς αναφαίνεται και το χρυσάφι μέσα από τα μέταλλα. Δέν ήτον όμως κεκλεισμένη μέσα εις στάμνον, καθώς ήτον το πρότερον, αλλά ευρίσκετο μέσα εις ένα αγγείον αργυρούν και εις τόπον ιερόν, εφανερώθη δε διά μέσου ενός Ιερέως. Αύτη λοιπόν ανεκομίσθη από τα Κόμανα της Καππαδοκίας εις την Κωνσταντινούπολιν. Όθεν ο τότε πιστότατος βασιλεύς, και ο Πατριάρχης, με όλον τον Ορθόδοξον λαόν, εδέχθηκαν αυτήν ασμενέστατα, και πιστώς προσκυνήσαντες, απέθεσαν εις τόπον ιερόν και σεβάσμιον.

Εις την τρίτην εύρεσιν εγκώμιον γλαφυρόν έπλεξεν ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, όπερ ευρίσκεται εις την Λαύραν και Ιεράν Μονήν του Διονυσίου. Εκ του εγκωμίου δε εκείνου συμπεραίνεται ότι να ευρίσκετο τότε εις το Μοναστήριον των Στουδιτών επ’ ονόματι του Προδρόμου τιμώμενον ή όλη η Αγία Κάρα του Προδρόμου, ή μέρος αυτής. Η δε αρχή του εγκωμίου έστιν αύτη· «Τρίτον μήνυμα της του Προδρόμου μνήμης». Το αυτό δε εγκώμιον σώζεται και εν τη του Βατοπαιδίου και Ιβήρων. Ομοίως εν τη αυτή Μονή του Βατοπαιδίου εν τω τρίτω Πανηγυρικώ σώζεται λόγος διαλαμβάνων περί της πρώτης και δευτέρας και τρίτης ευρέσεως της κεφαλής του Προδρόμου, ου η αρχή· «Πάλιν ημίν ο θείος εφέστηκε Πρόδρομος».

(Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου” Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

Παράβαλε και:
25 Μαϊου, ανάμνησις της τρίτης ευρέσεως της σεπτής Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου – ομιλία του Επισκ. Διονυσίου Λ. Ψαριανού.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.