Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία Ι’ εις το κατά Ματθαίον, Ματθ. Γ’, 1 – 6 (Το βάπτισμα Ιωάννου Α.).

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%99%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%a0%cf%81%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%82-1

«Εν ταις ημέραις εκείναις παραγίνεται Ιωάννης ο Βαπτιστής, κηρύσσων εν τη ερήμω της Ιουδαίας και λέγων˙ Μετανοείτε˙ ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».
Ποίαις ημέραις εκείναις; Ουδέ γαρ τότε, ηνίκα παις ην, και εις Ναζαρέτ ήλθεν, αλλά μετά τριάκοντα έτη παραγίνεται ο Ιωάννης, καθώς και ο Λουκάς μαρτυρεί. Πώς ουν φησίν, «Εν ταις ημέραις εκείναις»; Έθος αεί τη Γραφή τούτω κεχρήσθαι τω τρόπω˙ ουχ όταν εν τω εξής χρόνω συμβαίνοντα λέγη μόνον, αλλά όταν και τα πολλοίς ύστερον έτεσιν εκβησόμενα. Ούτω γουν και ηνίκα επί του όρους των Ελαιών αυτώ καθημένω προσήλθον οι μαθηταί και περί της παρουσίας αυτού μαθείν εζήτουν, και της των Ιεροσολύμων αλώσεως˙ καίτοιγε ίστε όσον το μέσον εκατέρων των καιρών. Ειπών γαρ την κατασκαφήν της μητροπόλεως, και τον περί τούτων απαρτίσας λόγον, και μέλλων εις τον περί της συντελείας εκβαίνειν, επήγαγε, «Τότε» και ταύτα έσται˙ ου συνάγων τους χρόνους τω, «Τότε», ειπείν, άλλ’ εκείνον μόνον δηλών τον καιρόν, εν ώ ταύτα συμβήσεσθαι έμελλεν….

«Εν ταις ημέραις εκείναις παραγίνεται Ιωάννης ο Βαπτιστής κηρύσσων εν τη ερήμω της Ιουδαίας και λέγων. Μετανοείτε˙ ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».
Ποίαι ήσαν αι ημέραι εκείναι; Διότι δεν ήτο τότε, όταν ήτο παιδί και ήλθαν εις την Ναζαρέτ, αλλά μετά τριάντα έτη φθάνει ο Ιωάννης, όπως μαρτυρεί ο Λουκάς. Πώς λοιπόν λέγει˙ «Εν ταις ημέραις εκείναις»; Είναι μόνιμος συνήθεια εις την Γραφήν να χρησιμοποιή τον τρόπον αυτόν˙ όχι μόνον όταν αναφέρη αυτά που συμβαίνουν εις τον προσεχή χρόνον αλλά και όταν αυτά θα συμβούν πολλά έτη έπειτα. Τον αυτόν τρόπον χρησιμοποιεί και όταν καθισμένον εις το όρος των Ελαιών, τον επλησίασαν οι μαθηταί του και εζητούσαν να πληροφορηθούν δια την δευτέραν παρουσίαν του και την άλωσιν των Ιεροσολύμων. Γνωρίζετε εν τούτοις πόση είναι η απόστασις μεταξύ των δύο τούτων χρονικών σημείων. Όταν ανεφέρθη εις την καταστροφήν της μητροπόλεως και ωλοκλήρωσε την σχετικήν διήγησιν, ενώ επρόκειτο να μεταβή εις τον λόγον περί της συνελείας, επρόσθεσε˙ «Τότε και ταύτα έσται»˙ δεν έκαμε συναίρεσιν των δύο εποχών με το να ειπή «Τότε»˙ εδήλωνεν γενικά τον καιρόν κατά τον οποίον επρόκειτο να συμβούν αυτά….

Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία Ι’ εις το κατά Ματθαίον, Ματθ. Γ’, 1 – 6 (Το βάπτισμα Ιωάννου Α.).rar

Η/Υ επιμέλεια: Ελένης Χρήστου, Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.