Λόγος εις την ημεραν της εορτής των Αγίων Πάντων – Αγίου Λουκά Αρχιεπ. Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.

Αγιος Λουκάς ο ιατρός, Συμφερουπόλεως – Κριμαίας, Saint Luke the physician, Symferoupoleos – Crimea, Святой Лука врач, Крым

Κάθε ημερα του έτους η Αγία μας Εκκλησία την αφιερώνει στην μνήμη κάποιου Αγίου ή και μερικών αγίων μαζί. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται οι άγιοι πού είναι γνωστοί και έκαναν θαύματα οταν ζούσαν ή από τα λείψανα των οποίων γίνονταν θαύματα. Ο αριθμός τους δεν είναι και τόσο μεγάλος, ομως είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι άγιοι ενώπιον του Θεού, ο οποιος μόνος «γινώσκει τα κρύφια της καρ¬δίας» (Ψαλ. 43, 22). Στήν μνήμη αυτών των αγίων πού τους γνωρίζει μόνο ο Θεός αφιερώνει η Εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή.

Για το ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί οι Άγιοι, μαρ¬τυρεί ο άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη του. «Μετά ταύτα εϊδον, και ιδού οχλος πολύς, ον άριθμήσαι αυτόν ουδείς έδύνατο, εκ παντός έθνους και φυλών και λαών και γλωσσών, εστώτες ενώπιον του Θρόνου και ενώπιον του Αρνίου, περιβεβλημένους στολάς λεύκας, και φοίνικες εν ταις χερσίν αυτών… Ουτοί εισίν οι ερχόμενοι εκ της θλίψεως της μεγάλης, και έπλυναν τας στολάς αυτών και ελεύκαναν αυτάς εν τω Αίματι του Αρνίου» Απ. Ζ, 9-14).

Ο Μόνος Κάρδιογνώστης Θεός γνωρίζει τους αγνώστους στον κόσμο πτωχούς τω πνευματι, οι οποι¬οι δεν υψώνουν τον εαυτό τους πάνω από τους άλ¬λους και ειλικρινά θεωρούν τους εαυτούς τους πιο αμαρτωλούς και χειρότερους από τους άλλους, οι οποιοι κλαίνε ησυχα για τις αμαρτίες τους και για τις βαθιές θλίψεις και τις αδικίες πού υπάρχουν στον κόσμο. Αυτοί πεινούν και διψούν την αλήθεια στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, αλλά η πραότητα τους και η αγάπη δεν τους επιτρέπει να πολεμούν γι’ αυτή την αλήθεια, συμμετέχοντας σ’ τις επαναστάσεις.

Οχι μόνο τη γήινη αλήθεια πεινούν και διψούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά σε βαθμό ασύγκριτα μεγα¬λύτερο, πεινούν και διψούν την ανώτερη, την Θεία, αλήθεια. Με όλη την καρδιά τους λυπούνται ολους αυτούς τους ανθρώπους πού υποφέρουν και ζουν μέ¬σα στην ανέχεια. Ομως και οι ίδιοι είναι φτωχοί και λίγα μπορούν να δώσουν σ’ εκείνους πού είναι φτωχότεροι απ’ αυτούς. Άλλα αυτή η μικρή τους προσφορά είναι μεγάλη στα μάτια του Θεού, σαν την προσφορά της χήρας, η οποία έβαλε στο θησαυ¬ροφυλάκιο του Ναού όλη την περιουσία της.

Οί καρδιές τους, πού αδιαλείπτως καθαρίζονται με την ταπείνωση και τα δάκρυα, με την πραότητα και την εύσπλαγχνία, λάμπουν ενώπιον του Θεού με την αγνότητα τους. Με ταπεινά λόγια αγάπης συμ¬φιλιώνουν τους εχθρούς. Ομως αυτή η αγάπη, πού έχουν στο Θεό και τα αγαθά τους έργα, γίνονται καρφί στο μάτι αυτών πού ζουν χωρίς την πίστη στο Θεό. Τους κυνηγάνε, τους διώχνουν για την αγάπη τους στο Χριστό, τους βρίζουν και τους κακολογούν. «Ολα αυτά ο Χριστός τα ακούει και τα βλέπει. Τους αγαπά γιατί πάντα τηρούν τις εντολές Του, στον και¬ρό των διωγμών τους φανερώνεται και στην αιώνια ζωή ετοιμάζει γι’ αυτούς την μεγάλη και ατέλειωτη χαρά.(1)

Ο Καρδιογνώστης Θεός κρίνει τη ζωή και τις πράξεις αυτών των Αγίων ανθρώπων, τους οποίους μόνο Εκείνος γνωρίζει, με έναν τρόπο διαφορετικό από το πώς κρίνει ο κόσμος. «Ότι το εν ανθρώποις, υψηλόν βδέλυγμα ενώπιον του Θεού» (Λκ. ΙΣΤ’, 15).

Προσπάθησα να σας παρουσιάσω την ταπεινή αλλά μεγάλη στα μάτια του Θεού μορφή των αμέτρητων αγνώστων και ανωνύμων Αγίων, τη μνήμη των οποίων εορτάζουμε σήμερα. Ας είναι, αδελφοί μου και αδελφές, και η δική μας ζωή τέτοια, ώστε να μπορέσουμε και εμείς μετά το θάνατο μας να ενωθούμε μ’ αυτό το πολυάριθμο πλήθος των ανθρώπων, ντυμένων με λευκές στολές πού τις έπλυναν με το Αίμα του Άρνίου, και, κρατώντας φοινικόκλαδα στα χέρια μας, να δοξάζουμε αιώνια τον Μόνο και Τρια¬δικό Θεό, υμνώντας και ευχαριστώντας Τον ακατά¬παυστα. Αμήν.

Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας:
Λόγοι και ομιλίες που εκφωνήθηκαν στην Συμφερούπολη κατά την περίοδο 1955-1957.
ΤΟΜΟΣ Α’ ΕΚΔΟΣΗ Β’ Σελ. 269 – 272.
Μετάφραση από τα ρωσικά. ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» Θεσσαλονίκη

Παράβαλε και:
Κυριακή των Αγίων Πάντων, Α. Ματθαίου: Η Ευαγγελική περικοπή της Θ. Λ., λόγος Αρχ. Ιουστίνου Πόποβιτς, υμνολογική εκλογή.
Κυριακή των Αγίων Πάντων: Το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Θ. Λ, κήρυγμα του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Κυριακή των Αγίων Πάντων – Ιωάννου Φουντούλη, αειμνήστου καθηγητού του Α.Π.Θ.: Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί, Ικετήριος Κανών.
Κυριακή των Αγίων Πάντων – ηχογραφημένη ομιλία του Αρχιμ. Αθανασίου Μυτιληναίου (αρχείον ήχου, mp3).
Αγίου Ρωμανού του μελωδού – κοντάκιον εις τους Αγίους Πάντας.
Κυριακή των Αγίων Πάντων: Εγκώμιο στους Αγίους Πάντες, που μαρτύρησαν σ’ όλο τον κόσμο – ΑΓ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης, η Απαλύνουσα τις κακές καρδιές, στην Ρωσσία.
Κυριακή των Αγίων Πάντων: Μνήμη και των εν Σάμη της Κεφαλληνίας Αγίων Φανέντων, Συναξάριον, Ακολουθία, Εγκώμια.
Κυριακή των Αγίων Πάντων: Χρόνια πολλά σε όλους μας! Αρχιμ. Ανανία Κουστένη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.