Πριν καθίστε στο τραπέζι (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 132-ο τεύχος (Νοέμβριος Δεκέμβριος του 2011) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Πριν καθίστε στο τραπέζι.mp3

Γενικές διαιτητικές αρχές
Του
Αναστάσιου Μόρτογλου
Ενδοκρινολόγου Ιατρικού Αθηνών

Από την αρχή θα πρέπει να τονιστεί και να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι δεν υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα αλλά υγιεινή διατροφή. Όλες οι τροφές επιτρέπονται και όλες απαγορεύονται, με μέτρο όμως και σωστές αναλογίες, που ωστόσο δεν είναι για όλους τους ανθρώπους τα ίδια. Εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, τη σωματική δραστηριότητα, τις υπάρχουσες παθήσεις ή την προδιάθεση για παθήσεις, τις ειδικές καταστάσεις όπως είναι η κύηση, ο θηλασμός, η εφηβεία κ.λπ.

Οι παρακάτω γενικές αρχές ισχύουν για όλους μας και καλό θα είναι να γίνουν τρόπος ζωής:

• Η ποσότητα της τροφής, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε, πρέπει να είναι τόση ώστε να διατηρείται το βάρος μας στα επιθυμητά όρια.
• Η διατροφή πρέπει να μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, στις ποσότητες που απαιτούνται για τον καθένα από εμάς.
• Η συνολική ποσότητα λίπους της διατροφής μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% των συνολικών μας ενεργειακών αναγκών, δηλαδή τα 33 γραμμάρια λιπαρών ουσιών ανά 1.000 θερμίδες. Από αυτά τα λίπη μόνο το 10% μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης, δηλαδή 11 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες.
• Το 55% της διατροφής μας πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα φρούτα, τα χόρτα και τα όσπρια.
• Πρέπει να περιορίσουμε το αλάτι.
• Η κατανάλωση καφέ δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά τα τρία φλιτζάνια την ημέρα.
• Από τα οινοπνευματώδη δεν πρέπει να παίρνουμε πάνω από το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας, δηλαδή δύο ποτά την ημέρα.

Η ποσότητα χοληστερίνης στην καθημερινή μας διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250mg, πράγμα που δεν είναι πάντα δεσμευτικό. Αν τα ζωικά λίπη (κορεσμένα) είναι σε μόνιμη βάση μειωμένα, μπορούμε να πάρουμε τροφές με περισσότερη χοληστερίνη, χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επίπεδά της στο αίμα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ιάπωνες. Μολονότι λαμβάνουν πολλή χοληστερίνη λόγω αυξημένης κατανάλωσης θαλασσινών, εντούτοις η σχεδόν παντελής έλλειψη ζωικών λιπών από τη διατροφή τους, συντελεί ώστε να έχουν πολύ χαμηλή χοληστερίνη στο αίμα και βέβαια πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιοπαθειών.

***

Διαιτητικές συμβουλές για τις αγορές τροφίμων

Με λίγη εξάσκηση, τα μικρά μυστικά στα ψώνια θα σας γίνουν καθημερινή συνήθεια.
-Προσχεδιάστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα και κάντε έναν κατάλογο, πριν πάτε για ψώνια. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε παρορμητικές αγορές ειδών που δεν περιλαμβάνονται στη συνηθισμένη διατροφή σας.
-Ποτέ μην πάτε να ψωνίσετε τρόφιμα νηστικοί. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει την αγορά λανθασμένων ειδών διατροφής.
-Μην αγοράζετε τρόφιμα που είναι δυνατόν να καταναλωθούν χωρίς προηγούμενη διαδικασία παρασκευής.
-Αγοράστε είδη που είναι σε προσφορά, μόνο όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή σας και γενικότερα σε όλο το διαιτητικό σας πρόγραμμα. Διαφορετικά, θα πάνε χαμένα ή θα τα φάτε χωρίς να πρέπει ή να το θέλετε.
-Αν θέλετε να μειώσετε το κόστος της διατροφής σας αλλάζοντας τη μάρκα των προϊόντων που ήδη χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι συγκρίνατε τα συστατικά και τα ποσοστά που αναγράφονται στις ετικέτες και ότι αγοράσατε αυτό που πραγματικά θέλετε.
-Ελέγξτε τα συστατικά στην ετικέτα για αλάτι και άλλα παρεμφερή πρόσθετα. Προσέξτε οποιαδήποτε ετικέτα που αναφέρει τη λέξη «νάτριο».
-Όταν βλέπετε τη φράση «χωρίς αλάτι» σε ετικέτα, σημαίνει ότι το προϊόν έχει λιγότερα από πέντε μικρογραμμάρια νατρίου ανά μερίδα. «Πολύ λίγο νάτριο» σημαίνει λιγότερα από 35 μικρογραμμάρια νατρίου ανά μερίδα. «Λίγο νάτριο» σημαίνει 140 μικρογραμμάρια ή λιγότερο ανά μερίδα. «Μειωμένο νάτριο» σημαίνει ότι το προϊόν υπέστη επεξεργασία, για να μειωθεί η συνηθισμένη ποσότητα νατρίου κατά 75%. «Ανάλατο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι» σημαίνει ότι κατασκευάστηκε χωρίς το αλάτι που χρησιμοποιείται συνήθως, αλλά ότι περιέχει την ποσότητα αλατιού που από τη φύση του έχει.

Η/Υ ΠΗΓΗ
in.gr health / Διατροφή frame end

Κατηγορίες: Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.