Του Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης – Ομιλία εις το Άγιον Πάσχα.

Οι πένητες των ανθρώπων φιλέορτοι δε και προθύμω τη ψυχή και γαύρω τω σχήματι, τας πανηγύρεις κατασπαζόμενοι, καν οίκοθεν εαυτοίς μη επαρκώσιν εις την σπουδαζομένην φαιδρότητα, παρά των οικείων και γνωρίμων πάσαν πολυτέλειαν συνερανιζόμενοι ανενδεείς εαυτούς εις την προκειμένην χρείαν παρασκευάζουσιν, όπερ δοκώ μοι προς την παρούσαν ημέραν πάσχειν εγώ. Ουδέν γαρ έχων μεγαλοπρεπές εν ταις προκειμέναις ευφημίαις παρ’ εμαυτού συντελείν προς την ιεράν ωδήν, ήν αρτίως ήσαμεν, καταφεύξομαι. Εκείθεν δε ταις αφορμαίς χρησάμενος αποτίσω το χρέος τη γραφική λέξει προσυφήνας και τα εμά, ει τινά άρα και τυγχάνει παρά τω πένητι δούλω της εις τον Δεσπότην ευχαριστίας εγκώμια. Έλεγε τοίνυν αρτίως ο Δαβίδ και ημείς μετ’ εκείνου˙ «αινείτε τον Κύριον πάντα τα έθνη, επαινέσατε αυτόν πάντες οι λαοί». . . .

Οι φτωχοί αλλά φιλέορτοι άνθρωποι, που με ψυχή πρόθυμη και περήφανο παράστημα τιμούν τις συνάξεις, ακόμα κι αν δεν έχουν οι ίδιοι τις δυνάμεις για τον επιδιωκόμενο πανηγυρισμό, ζητούν ως έρανο από τους συγγενείς και γνωστούς ό,τι καλό μπορούν και παρουσιάζονται χωρίς υστέρηση στην περίπτωση αυτή. Αυτό νομίζω συμβαίνει σήμερα σ’ εμένα. Μη έχοντας να προσφέρω τίποτα πολύτιμο από τα δικά μου στις σημερινές δοξολογίες, θα καταφύγω στον ιερό ύμνο που ψάλαμε πριν από λίγο. Από εκεί θα πάρω τις αφορμές και θ’ αποτίσω το χρέος μου συνυφαίνοντας με τους γραφικούς λόγους και τους δικούς μου, αν βέβαια διαθέτει ο φτωχός δούλος κάποτε εγκωμιαστικά λόγια για να ευχαριστήσει τον Κύριο. Έλεγε λοιπόν πριν από λίγο ο Δαβίδ και μαζί με εκείνον και εμείς˙ «υμνείτε τον Κύριο όλα τα έθνη, υμνήστε αυτόν όλοι οι λαοί». . . .

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» ολόκληρη την εμπνευσμένη αυτή ομιλία και στις δύο της εκδοχές, σε zip μορφή.

Παράβαλε και:
η Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα. Όρθρος της Αναστάσεως και εσπερινός της Αγάπης – Νεοελληνική απόδοση, Αρχιμ. Κυριακού Εμμ. Τσολάκη.
Του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου – ερμηνεία εις τον Κανόνα της Αναστάσεως, ήτοι του Αγίου Πάσχα.
Αγίου Ρωμανού του μελωδού – κοντάκιον, Εις την Αγίαν και Μεγάλην Κυριακήν του Πάσχα.
Κυριακή του Πάσχα – η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., ομιλία του Αγ. Επιφανίου Κύπρου, εις την Αγίαν του Χριστού Ανάστασιν.
Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου – ΜΕ. Λόγος εις το Πάσχα (απόσπασμα).
Κυριακή του Πάσχα – κλοπή ή Ανάσταση, Υμνολογική εκλογή.
Λόγος εις το Μέγα Σάββατον και εις την Αγίαν Ανάστασιν – του Αυτοκράτορος, Αγίου Θεοδώρου Δούκα του Λασκάρεως (απόσπασμα).
Η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου, Ιεροθέου.
Κυριακή του Πάσχα – το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., Αληθώς Ανέστη, λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Περί της τριημέρου προθεσμίας της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου επισκ. Νύσσης.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.