09 Ιουνίου, μνήμη και του Οσίου Κολούμπα, Ηγουμένου της Ι. Μ. Αϊόνα της Ιρλανδίας (597) – βίος.

Ο ΆΓΙΟΣ ΚΟΛΟΥΜΠΑ (γνωστός ως Colum Cille, που σημαίνει «περιστέρι της Εκκλησίας») γεννήθηκε στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας, στις 7 Δεκεμβρίου 521, από ευγενείς γονείς. Έγινε μοναχός και σύντομα χειροτονήθηκε ιερέας. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποια στιγμή γύρω στο 560, αναμείχθηκε σε μια διαμάχη σχετικά με το δικαίωμα αντιγραφής μιας έκδοσης του βιβλίου των Ψαλμών. Η διαμάχη τελικά οδήγησε στη μάχη του Καλ Ντρέιμ το 561, όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνδρες. Ως εξιλέωση για αυτούς τους θανάτους, ο Κολούμπα διατάχθηκε να κάνει τον ίδιο αριθμό εκχριστιανισμών, να φέρει δηλαδή στην εκκλησία τόσους ανθρώπους, όσοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στη μάχη. Επίσης υποχρεώθηκε να φύγει μακριά από την Ιρλανδία, έτσι ώστε να μην μπορεί να βλέπει την πατρίδα του.

Ταξίδεψε λοιπόν στη Σκωτία, όπου λέγεται ότι πρώτα κατέβηκε στο νότιο άκρο της χερσονήσου Κιντάιρ, κοντά στο Σάουθεντ. Ωστόσο, καθώς εξακολουθούσε να είναι στο οπτικό του πεδίο η πατρίδα του, μετακινήθηκε βορειότερα, πάνω στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Το 563 ίδρυσε ένα μοναστήρι στο νησί της Αϊόνα, απέναντι από τη δυτική ακτή της Σκωτίας, το οποίον έγινε και το κέντρο του ιεραποστολικού του έργου στη Σκωτία.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για θαύματα που έκανε κατά τη διάρκεια της αποστολής του εκεί, αποσκοπώντας στο να εκχριστιανίσει τους Πίκτους, τους ανθρώπους που ζούσαν τότε στη Σκωτία. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι το 565 ο άγιος συνάντησε μια ομάδα Πίκτων, οι οποίοι έθαβαν έναν άνδρα που σκότωσε ένα τέρας στα νερά της λίμης Λοχ Νες, και τον ανέστησε. Κατά μία άλλη εκδοχή λέγεται ότι έσωσε τον άνδρα καθώς το τέρας του επιτίθετο, απομακρύνοντας το τέρας με το σημείο του σταυρού.

Πιστεύεται ότι ο άγιος Κολούμπα είναι θαμμένος μαζί με τον άγιο Πατρίκιο και την αγία Μπρίγκιτ του Κίλνταρε στο Ντάουνπατρικ στην κομητεία Ντάουν, βαθιά μέσα στο φημισμένο λόφο του Ντάουν.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Ιουνίου.

κύρια πηγή πληροφοριών για τη ζωή του αγίου Κολούμπα είναι «Ο Βίος του Αγίου Κολούμπα», ένας συναξαριστής από τον άγιο Άνταμναν της Αϊόνα.

Η/Υ πηγή (στα Αγγλικά):
Orthodox Outlet for Dogmatic Enquiries

Η/Υ ΠΗΓΗ (στα Ελληνικά)
Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.