«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού» – ομιλίες: Α., Β., Γ., Δ. εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Ιωάννου του Χρυσοστόμου (πρωτότυπη και Νεοελληνική εκδοχή).

«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαυίδ, υιού Αβραάμ».

Άρα μέμνησθε της παραγγελίας, ήν πρώτην εποιησάμεθα προς υμάς, παρακαλούντες μετά σιγής απάσης και μυστικής ησυχίας ακούειν των λεγομένων απάντων; Και γαρ μέλλομεν των ιερών σήμερον επιβαίνει προθύρων˙ διο και της παραγγελίας ανέμνησα. Ει γαρ Ιουδαίοι κεκαυμένω όρει και πυρί και γνόφω και σκότω και θυέλλη προσιέναι μέλλοντες, μάλλον δε ουδέ προσιέναι, αλλά πόρρωθεν ταύτα και οράν και ακούειν, προ τριών ημερών εκελεύοντο γυναικός απέχεσθαι και τα ιμάτια αποπλύναι, και εν τρόμω ήσαν και φόβω και αυτοί και μετ’ εκείνων Μωϋσής, πολλώ μάλλον ημάς τοιούτων μέλλοντας ακούσεσθαι λόγων, και ου πόρρω, όρους εστάναι καπνιζομένου, άλλ’ εις αυτόν εισιέναι τον ουρανόν, πλείονα χρη επιδείκνυσθαι φιλοσοφίαν, ούχ ιμάτια αποπλύνοντας, αλλά την στολήν της ψυχής αποσμήχοντας, και πάσης βιωτικής απαλλαττομένους μίξεως. Ου γαρ γνόφον όψεσθε ουδέ καπνόν ουδέ θύελλαν˙ άλλ’ αυτόν τον Βασιλέα καθήμενον επί του θρόνου της απορρήτου δόξης εκείνης, και αγγέλους και αρχαγγέλους παρεστώτας αυτώ, και τους δήμους των αγίων μετά απείρων μυριάδων εκείνων. Τοιαύτη γαρ η του Θεού πόλις, την Εκκλησίαν έχουσα των πρωτοτόκων, τα πνεύματα των δικαίων, την πανήγυριν των αγγέλων, το αίμα του ραντισμού, δι’ ού τα πάντα συνήφθη, και ο ουρανός εδέξατο τα από γης, και γη τα από του ουρανού, και η πάλαι ποθουμένη και αγγέλοις και αγίοις παραγέγονεν ειρήνη…

«Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού, υιού Δαυΐδ, υιού Αβραάμ».
Έχετε τάχα εις τον νουν σας την παραγγελίαν, που σας απευθύναμεν εις την προηγουμένην ομιλίαν;1 Σας επροτρέψαμεν, με όλην την σιωπήν και την μυστικήν ησυχίαν ν’ ακούετε όλα τα λεγόμενα. Πρόκειται σήμερα να πατήσωμεν τα ιερά πρόθυρα και δια τούτο σας υπενθύμισα την παραγγελίαν. Όταν επρόκειτο οι Ιουδαίοι να προσέλθουν εις το κατάφλεκτον όρος, εις την φωτιάν, τον γνόφον, το σκότος και την θύελλαν και μάλιστα όχι να προσέλθουν, αλλά από μακριά να τα βλέπουν αυτά και να τα ακούουν, έλαβαν την εντολήν να απέχουν από γυναίκα επί τρεις ημέρας και να πλύνουν τα ενδύματά των˙ ευρέθησαν εις κατάστασιν φόβου και τρόμου και αυτοί και ο Μωυσής. Πολύ περισσότερον ημείς που πρόκειται να ακούσωμεν τέτοιους λόγους, όχι να σταθούμεν από μακριά εις το όρος το γεμάτο καπνούς αλλά να εισέλθωμεν εις το ίδιον τον ουρανόν, πρέπει να επιδείξωμεν περισσοτέραν ευλάβειαν. Όχι να πλύνωμεν τα ενδύματά μας αλλά να καθαρίσωμεν την στολήν της ψυχής και να απαλλαγούμεν από κάθε σχέσιν με τα βιοτικά. Διότι δεν θα ιδήτε αχλύν ούτε καπνόν ούτε θύελλαν αλλά τον ίδιον τον βασιλέα καθισμένον εις τον θρόνον εκείνης της απορρήτου δόξης, τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους να παραστέκωνται εις αυτόν και τα πλήθη των αγίων μαζί με τας απείρους μυριάδας αυτάς. Αυτή είναι η πόλις του Θεού˙ περι΄χει την εκκλησίαν των προτοτόκων,2 τα πνεύματα των δικαίων, την ολικήν συνάθροισιν των αγγέλων, το αίμα του ραντισμού, με το οποίον συνηνώθησαν τα πάντα, ο ουρανός εδέχθη τα γήινα και η γη τα ουράνια και έφθασεν η από παλαιά ποθουμένη ειρήνη και από τους αγγέλους και τους αγίους…

Ακολούθως παραθέτουμε τις εξής ομιλίες του Ιερού Χρυσοστόμου:

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – Α. ομιλία εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον.zip

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – Β. ομιλία εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον.rar

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – Γ. ομιλία εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον.rar

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – Δ. ομιλία εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον.rar

Παράβαλε και:
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως – η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., Αγ. Κυρίλλου Ιεροσολύμων, «Κατήχησις προς τους φωτιζομένους, περί Ενανθρωπήσεως.»
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως – υμνολογική εκλογή.
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως – το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., «Θόραξ και κοντάρι», Λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.