Οι Πράξεις των Αποστόλων: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενον και αρχεία ήχου, mp3).

«Αι Πράξεις των Αποστόλων», ή και απλώς «Πράξεις των Αποστόλων», είναι το βιβλίο στο οποίο αναφέρονται πολλά απ’ όσα έκαναν οι άγιοι Απόστολοι για την ίδρυση και επέκταση της Εκκλησίας. Οι Πράξεις δεν είναι ιστορία του έργου όλων των Αποστόλων. Απλώς και μόνο αναφέρεται σε γενικές γραμμές η δράση των δύο κορυφαίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, ιδιαιτέρως μάλιστα του δευτέρου.
Συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων είναι ο ευαγγελιστής Λουκάς. Και όπως το Ευαγγέλιο, τον «πρώτον λόγον» όπως το ονομάζει, το έγραψε για χάρη ενός επισήμου προσώπου, του Θεοφίλου, τον οποίο γι’ αυτό ονομάζει «κράτιστον Θεόφιλον», έτσι και τις Πράξεις των Αποστόλων τις έγραψε για χάρη του ίδιου προσώπου, του Θεοφίλου δηλαδή. Και αποτελούν οι Πράξεις συνέχεια του τρίτου Ευαγγελίου.
Αφού λοιπόν στο Ευαγγέλιο εξιστόρησε τη ζωή, το θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου, στις Πράξεις των Αποστόλων εξιστορεί το πώς ιδρύθηκε η Εκκλησία την ημέρα της Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα και πως κατόπιν εξαπλώθηκε στην Παλαιστίνη και στα άλλα ειδωλολατρικά έθνη, μέχρι και τη Ρώμη.
Οι «Πράξεις των Αποστόλων» γράφτηκαν μετά το Ευαγγέλιο, πιθανώς μάλιστα και πριν από το 70 μ.Χ., διότι σ’ αυτές δεν αναφέρεται τίποτε απολύτως για το μαρτυρικό θάνατο των δύο κορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος συνέβη το έτος 64 μ. Χ.
Σημειώνουμε πως το Θεόπνευστο αυτό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, διαβάζεται (αναγινώσκεται) ιδιαιτέρως συστηματικώς στην Εκκλησία μας, κατά την περίοδο από την Αγία Κυριακή του Πάσχα, μέχρι και αυτή την Αγία ημέρα της Πεντηκοστής.

Πράξεις των Αποστόλων (πρωτότυπο κείμενον).

Πράξεις των Αποστόλων – Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοση, Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα.
Διαβάστε το.
Κατεβάστε και ακούστε το.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.