27 Σεπτεμβρίου, μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης της εν Ζαγκλιβερίω: βίος, και, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Συνηθίσαμε -γράφει κάποιος θρησκευτικός συγγραφεύς- κάθε φορά, που μιλούμε για τους Αγίους Μάρτυρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, η σκέψη μας να τρέχει πολύ πίσω, στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα χρόνια των κατακομβών, και των αμφιθεάτρων.

Όμως οι Μάρτυρες δεν είναι μόνο στολίδι της αρχαίας μας Εκκλησίας. Κάθε εποχή και κάθε τόπος, έχει να παρουσιάσει μορφές Μαρτύρων που πρόσφεραν την ζωή τους θυσία, για να μην αρνηθούν την πίστη τους.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ένα ανυπολόγιστο πλήθος Νεομαρτύρων, ανδρών και γυναικών, ξεπήδησε μέσα από τα σπλάγχνα του σκλαβωμένου Ελληνισμού, που βασανίσθηκε, απαγχονίσθηκε, πέθανε μέσα σε φρικτούς πόνους και τρομερά μαρτύρια, για την πίστη και την αγάπη του Χριστού. Ανάμεσα σε όλο αυτό το γνωστό και άγνωστο πλήθος των Νεομαρτύρων, είναι και η παρθενομάρτυς Αγία Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή…

Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης της εν Ζαγκλιβερίω: βίος, Ακολουθία – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.zip

Παρακλητικός Κανών εις την Νεομάρτυρα Ακιλίναν την εν Ζαγκλιβερίω – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.zip

Περισσότερα για το Συναξάριο της ημέρας βλέπε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Παράβαλε και:
27 Σεπτεμβρίου, Ο Καπετάν Κώττας ο Μακεδονομάχος (απαγχονίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1905) – ηχογραφημένη ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).
Το τέλος του Ιωάννου Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831) και των δολοφόνων του – Κώστα Δ. Παπαδημητρίου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.