04 Δεκεμβρίου, μνήμη και του αγίου Δαμάσου του Α’, Πάπα Ρώμης, του εκ Γκουϊμαράες Πορτογαλίας: Βίος.

Ο άγιος Δάμασος ο Α’, Πάπας της Ρώμης, ο οποίος καταγόταν από το Guimaraes (στην πόλη αυτή της Ιβηρικής Χερσονήσου, που σήμερα ανήκει στο Πορτογαλικό κράτος, έγινε προσφάτως η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως) της σημερινής Πορτογαλίας και ήταν γιος του ιερέως Αντωνίου, γεννήθηκε στη Ρώμη το 300 μ.Χ. και έγινε και αυτός κληρικός. Το 355 μ.Χ. όντας αρχιδιάκονος συνόδευσε σε εξορία, στη Θράκη, τον Πάπα Λιβέριο. Ο λόγος της εξορίας ήταν η φιλία του Πάπα με τον άγιο Αθανάσιο το Μέγα Πατριάρχη Αλεξανδρείας, θερμό υπέρμαχο των αποφάσεων της εν Νικαία Συνόδου. Ο άγιος Δάμασος έμεινε πολλά χρόνια στην εξορία «συγκακουχούμενος τω Λιβερίω».

Όταν επέστρεψε στη Ρώμη, συνέχισε τον αντιαιρετικό του αγώνα κατά των Αρειανών υπηρετώντας τον ορθόδοξο Πάπα Λιβέριο τον οποίον και διαδέχτηκε το 361 μ.Χ. υποστηριχθείς από τον αυτοκράτορα και το λαό της Ρώμης, παρά την αντίθεση μιας μερίδας κληρικών και του ηγουμένου Ουρσίου. Με τη συμβουλή του άγιου Αθανασίου συνεκάλεσε κατ’ επανάληψη συνόδους κατά των αρειανών και επί πέντε χρόνια φιλοξένησε τον εκδιωχθέντα διάδοχο του Μεγάλου Αθανασίου, Πέτρο. Υπήρξε φίλος του άγιου Ιερωνύμου και του Μεγάλου Βασιλείου.

Συνέβαλε και τελειοποίησε τη Λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που λέγεται Vulgata. Καλλώπισε τους τάφους των μαρτύρων και τις κατακόμβες, έχτισε ναούς και το ναό του αγίου Λαυρεντίου που ακόμη σήμερα λέγεται «in Damaso». Έγραψε πολλά θεολογικά έργα, ιδίως αντιαιρετικά, και πολλές επιστολές προς τους επισκόπους της Ανατολής. Τιμάται την 4η Δεκεμβρίου.

Κύριε Ιησού Χριστέ δια πρεσβειών του άγιου Δαμάσου ελέησον ημάς και τον κόσμο σου. Αμήν.

Μεγαλυνάριον
Το εκ Γκουϊμαράες άστρον λαμπρόν,
ανάτειλαν πάλαι, ορθοδόξων την καλλονήν,
Δάμασον Πάπαν Ρώμης, Πορτογαλίας κλέος,
πιστών οι δήμοι, δεύτε εγκωμιάσωμεν.

Από το βιβλίο: Ισπανικό Ορθόδοξο Συναξάρι. Γεωργίου Εμμανουήλ Πιπεράκι, Αναπληρωτού Καθηγητού Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών.
Έκδοσις: Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. (Γραφείον Εξωτερικής Ιεραποστολής.) Έκδοσις Α 2003

Παράβαλε και:
04 Δεκεμβρίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, επισκόπου Φαναρίου: βίος, Παρακλητικοί Κανόνες, υμνολογική εκλογή.
04 Δεκεμβρίου, Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – εγκώμιον Εις την Αγίαν και ένδοξον του Χριστού Μάρτυρα Βαρβάραν.
04 Δεκεμβρίου, ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Σεραφείμ, Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου – Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).
Χαιρετισμοί εις την Αγίαν Μεγαλομάρτυρα Βαρβάραν.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.