11 Δεκεμβρίου μνήμη του Οσίου Νόνωνος: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τω αυτώ μηνί (Δεκεμβρίω) ΙΑ’, μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Νόμωνος του θαυματουργού.

Οσφύν νοητήν αρετών εζωσμένος,
Εύζωνος ο Νόμων προς πόλον τρέχει.
Χους, δεκάτη πρώτη, Νόμωνα εδέχθη.

Για τον Άγιο Νόμωνα που ασκήτεψε στην ευρύτερη περιοχή της Ταμασσού της Κύπρου, δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Τόση ήταν η άσκησή του, ώστε, όπως αναγράφεται στο Συναξάριό του, «Εις προσευχάς και ακαταπαύστους δεήσεις σχολάζων, τους εαυτού πόδας ουκ εκάλυψεν υποδήμασι πώποτε. Αλλά αφέντα εαυτόν ανυπόδητον, τω κρύει του χειμώνος και τω καύσωνι του θέρους πιεζόμενον.» Η απλότητα του, οι πατρικές του συμβουλές, η ασκητικότητα του τραβούσαν σαν μαγνήτης τους πονεμένους ανθρώπους που διψούσαν για λίγη ξεκούραση από την καθημερινότητα.

Αυτό όμως ανάγκαζε τον Άγιο να μετακινείται συνεχώς, γιατί αυτό που ποθούσε ήταν η ηρεμία και η ησυχία, ώστε να μπορέσει να επιτύχει το σκοπό της άσκησης του, που δεν ήταν άλλος από την ένωση του με το Θεό.

Ένεκα λοιπόν αυτής της μετακινήσεως του Αγίου, έχουμε πολλές σπηλιές – ασκητήρια που φαίνεται πως τα επισκέφθηκε ο Άγιος. Ένα από αυτά είναι και μια σπηλιά κοντά στο μικρό χωριό Ανάγυια (η λέξη είναι σύνθετη από το επίρρημα άνω και το ουσιαστικό αγυιά δηλ. ύψωμα), στο οποίο υπάρχουν και δυο Ναοί (ένας παλαιός που βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού και ένας νεότερος στα δυτικά) που είναι αφιερωμένοι στους Κύπριους Αγίους Νόμωνα και Βηχιανό (βλέπε ίδια ημέρα).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τον Όσιον Νόμωνα.zip

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.