08 Ιανουαρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Άμπο – Αβώ του εκ Γεωργίας: Βίος – Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής.

Από τη Βαγδάτη στην Κάρτλη.

Τον 8ο αι. όταν η Γεωργία ήταν υποτελής στους μουσουλμάνους Άραβες, ο ηγεμόνας της Κάρτλης Νερσές, γιος του Ανταρνασέ Κουροπαλάτη, συκοφαντήθηκε από κάποιους εχθρούς του στον επικυρίαρχο εμίρ Αμπούλ Μουλλά και κλήθηκε στη Βαγδάτη, πρωτεύουσα του αραβικού χαλιφάτου των Αββασιδών. Μόλις παρουσιάστηκε εκεί, ρίχτηκε στη φυλακή. Απελευθερώθηκε τρία χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του Αμπούλ Μουλλά, από το γιο και διάδοχο του τελευταίου Λάγντα.
Την εποχή εκείνη ζούσε στη Βαγδάτη ένας δεκαοχτάχρονος αρωματοποιός, ο Άμπο, που ήταν πιστός στο Ισλάμ και καλός γνώστης των μωαμεθανικών βιβλίων. Με του πανάγαθου Θεού την πρόνοια, ο νεαρός άραβας γνώρισε τον αποφυλακισμένο ηγεμόνα της Κάρτλης, που, καθώς φαίνεται, ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, με πολλά πνευματικά χαρίσματα. Τόσο πολύ εντυπωσίασε τον Άμπο η προσωπικότητα του Νερσές, ώστε αποφάσισε να τον ακολουθήσει στη χώρα του και να μπει στην υπηρεσία του.
Στην Κάρτλη ο Άμπο, χάρη στις αρετές του, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων. Στις ελεύθερες ώρες του μάθαινε τη γεωργιανή γλώσσα. Και όταν πια την έμαθε καλά, καταπιάστηκε με τη μελέτη των ιερών βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Συνάμα πήγαινε, όποτε μπορούσε, στους ναούς του Κυρίου, παρακολουθούσε τις χριστιανικές τελετές, άκουγε προσεκτικά τους ύμνους και τα αναγνώσματα, ρωτούσε τους ιερείς για την ορθόδοξη πίστη και συζητούσε με ευσεβείς Γεωργιανούς. Έτσι, σιγά – σιγά, ο νους του φωτίστηκε, η καρδιά του κατανύχτηκε και η ψυχή του πίστεψε στο Χριστό ως Θεό και Σωτήρα του κόσμου. Ωστόσο δεν φανέρωσε αμέσως τη μεταστροφή του. Νήστευε και προσευχόταν, ζητώντας κατάλληλη ευκαιρία για να βαπτιστεί, επειδή φοβόταν τους μωαμεθανούς, που ξεσηκώθηκαν πάλι εναντίον του Νερσές και τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Κάρτλη…

Από το βιβλίο: Οι Αγιοι της Γεωργίας. Έκδοσις: Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής. 2004.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.