Όσιος Ποιμήν ο Ζωγραφίτης +1620 – Μακαριστού Μον. Μωυσέως Αγιορείτου.

%ce%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%a0%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ae%ce%bd-%ce%bf-%ce%96%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-1620-03-%ce%9d%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf

Σπουδαίος εικονογράφος και κτήτορας ναών, ασκητής και ιεραπόστολος. Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας από πολύ ευσεβείς γονείς, την ήμερα της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και γι΄αυτό στο βάπτισμα έλαβε το όνομα Παύλος.

Σε νεαρή ηλικία ήλθε στο Άγιον Όρος, στη μονή Ζωγράφου, κι έγινε μοναχός με το όνομα Ποιμήν. Με μεγάλο ζήλο προχώρησε στους μοναχικούς αγώνες και στα τριάντα του χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας. Αργότερα βγήκε από το μοναστήρι στην έρημο κι έζησε μόνος με νηστεία και προσευχή σαν τον όσιο Κοσμά τον Ζωγραφίτη.

Σε ηλικία πενήντα πέντε χρόνων, ύστερα από θεοσημία, αναχώρησε για τη Βουλγαρία, η οποία εκείνο τον καιρό δυστυχούσε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Περιόδευσε όλη σχεδόν τη χώρα κηρύττοντας παντού τον λόγο του Θεού, στηρίζοντας στην πίστη τον ορθόδοξο λαό, επιτελώντας με την προσευχή του πολλά θαύματα και κτίζοντας ή ανακαινίζοντας περίπου τριακόσιους ναούς και δεκαπέντε μονές. Πολλούς τους στόλισε και με τοιχογραφίες από το ίδιο του το χέρι. Μεταξύ αυτών ήταν και οι μονές Τσερεπίσκι και Σουχοντόλσκι. Στην πρώτη αναπαύθηκε εν ειρήνη ο θαυμαστός Ποιμήν.

Ο βίος του γράφηκε από τον μαθητή του Παμφίλιο. Το 1942 αναγνωρίσθηκε ως προστάτης άγιος των Βουλγάρων ζωγράφων. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.

Από το βιβλίο: Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου, Άγιοι Αγίου Όρους, Εκδόσεις Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2007

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 03 Νοεμβρίου 2014.

Παράβαλε και:
03 Νοεμβρίου, Μνήμη και των αγίων μαρτύρων, Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά: Συναξάριον.
03 Νοεμβρίου, ανάμνησις των εγκαινίων του Ι. Ναού του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου εν Λύδδη: Συναξάριον, Ακολουθία – Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου.
03 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου: Συναξάριον, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Μεγαλυνάρια, Εγκώμια, Παρακλ. Κανών.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.