16 Μαϊου, μνήμη και του Οσίου πατρός ημών Βάρα, συνασκητού του Οσίου Παταπίου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΙΣΤ του αυτού Μηνός (Μαϊου), Μνήμη του Οσίου Βάρα, του εν Κωνσταντινουπόλει ασκήσαντος.

Ξένως ο θυμιάσας άνακτα, Βάρας•
Παντάνακτα θυμιά νυν εν πόλω.

Ούτος, εξ Αιγύπτου έλκων την καταγωγήν, ήσκησε θεοφιλώς εν τοις ορίοις της Βασιλίδος των πόλεων, συν τοις φίλοις αυτού Ραβουλά και Παταπίω, μεθ’ ων ήλθεν εις την πρωτεύουσαν του Βυζαντίου, επί της βασιλείας Ζήνωνος. Οι τρεις ούτοι Πατέρες, ησυχίαν φιλούντες, αλλά και το ακοινώνητον ως επονείδιστον αποφεύγοντες, έπηξαν καλιάς ασκητικών πόνων• ο μεν Πατάπιος κατά το αρκτικώτερον μέρος ως προ το παράλιον τείχος των Βλαχερνών• ο Ραβουλάς κατά το νοτιώτερον και ο Βάρας κατά το μέσον της απ’ αλλήλων αυτών αποστάσεως. Ευρών παλαιόν ναόν επ’ ονόματι του Προδρόμου και ζηλωτής των πόνων αυτού υπάρχων εσκήνωσεν εν αυτώ.

Συν τω χρόνω, πολλών μοναχών προσελθόντων, Μονήν τω Βαπτιστή περίδοξον εδόμησεν την κεκλημένην της Πέτρας. Ταύτη εγγίσας ως θηρευτής ο αυτοκράτωρ Αναστάσιος και θαυμάσας τον Όσιον αυτώ προϋπαντήσαντι θυμιώντα και βαστάζοντα τους ανημμένους άνθρακας εν τω πτερυγίω του ευτελούς αυτού τριβωνίου, εκτεταμμένας γαίας αυτώ εδωρήσατο. Ησύχως και θεοφιλώς πολιτευσάμενος, και θαυμάτων αξιωθείς ξένων, προς Κύριον απήλθε.

Αυτός λοιπόν ο Όσιος Βάρα, ήταν Αιγυπτιακής καταγωγής, και ασκήθηκε Θεοφιλώς στην περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, μαζί με τους φίλους του, Ραβουλά και Πατάπιο, με τους οποίους ήλθε από την Αίγυπτο στην βασίλισσα των πόλεων, επί αυτοκράτορος Ζήνωνος (περ. 425 – 9 Απριλίου 491). Οι τρεις αυτοί πατέρες, ποθώντας την ησυχία, μα και αποφεύγοντας την αποξένωση από την κοινωνία, σαν κάτι ντροπιαστικό, έφτιαξαν Τροία ασκητήρια: ο μεν Πατάπιος προ του τείχους της πόλεως στο βορειότερο μέρος της, στην περιοχή των Βλαχερνών. Ο δε Ραβουλάς στα νοτιότερα της πόλεως, και ο Βάρας στο μέσον της αποστάσεως των δύο προαναφερθέντων ασκητηρίων. Αφού βρήκε εκεί έναν παλαιότερο Ναό, αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο, όντας μάλιστα και ζηλωτής των ασκητικών πόνων του Βαπτιστού, εγκαταστάθηκε σ’ αυτόν.

Με το χρόνο, άρχισαν να προσέρχονται πολλοί μοναχοί εκεί, οπότε ο Όσιος έκτισε την περίδοξη Μονή προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου, αυτήν που αργότερα αποκλήθηκε «Μονή της Πέτρας». Κάποτε λοιπόν που ο αυτοκράτορας Αναστάσιος (Αναστάσιος ο Α’ 491 – 518), ήλθε, κυνηγώντας, προς την Μονή αυτή, θαύμασε πολύ τον Όσιο, διότι ο Άγιος βγήκε να τον προϋπαντήσει με θυμιάματα, κρατώντας τα αναμμένα κάρβουνα του θυμιάματος στην άκρη από τα μανίκια του τριμμένου και πτωχού ράσου του! Έκπληκτος τότε ο βασιλιάς, του χάρισε μεγάλη έκταση γης, ώστε να πορίζεται η Μονή τα προς το ζην από την καλλιέργειά της.

Αφού συνέχισε με ησυχία και θεοφιλή τρόπο το υπόλοιπο της ζωής του, αξιώθηκε από τον Θεό του Χαρίσματος να επιτελεί παράδοξα θαύματα. Τέλος «πορεύθηκε» προς την αιωνιότητα, ειρηνικά!

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Βάρα – Χαραλάμπους Μπούσια.rar

Η/Υ ΠΗΓΗ:
voutsinasilias.blogspot.gr

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.