Η προφητεία του Ρουμάνου Γέροντος π. Αρσενίου Μπόκα και ο Ν. Τσαουσέσκου.

   Γέρων π. Αρσένιος Μπόκα

Ο Όσιος πατέρας μας Αρσένιος Μπόκα, είναι ένας από τους πιο γνωστούς πνευματικούς πατέρες της Ρουμανίας  των τελευταίων 50 χρόνων. Μάρτυρες αυτού, οι χιλιάδες άνθρωποι που επισκέπτονται καθημερινά τον τάφο του στην Μονή Πρίσλοπ,25 χρόνια μετά την κοίμησή του. Ο άγιος βίος του τον έκανε ανεπιθύμητο για το κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο τον έδιωξε από το μοναστήρι. Παρότι ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση και έτσι όμως τον π. Αρσένιο τον αναζητούσαν χιλιάδες άνθρωποι.

Ο άγιος Αρσένιος Μπόκα υπήρξε επίσης ο πιο χαρισματικός oρθόδοξος αγιογράφος στη σύγχρονη εποχή. (1910- 1989)ήταν ορθόδοξος μοναχός ρουμάνος θεολόγος και αγιογράφος. Το 1939 έζησε για 3 μήνες στη ρουμάνικη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιον όρος. Χειροτονήθηκε μοναχός το 1940. Ηγούμενος της μονής Brâncoveanu το 1942. Αρκετές φορές υπέφερε από το καθεστώς. Δεν έχει επίσημα αγιοκαταχθεί αλλά σε όλη τη Ρουμανία και όχι μόνο διάχυτη είναι η βεβαιότητα ότι πρόκειται για μεγάλο σύγχρονο άγιο. Η ζωγραφική του έχει έντονο εσχατολογικό χαρακτήρα.

  Κάποια στιγμή, από περιέργεια, και ο δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου ενδιαφέρθηκε για μια συνάντηση με τον μεγάλο πνευματικό,σύμφωνα με την εφημερίδα Jurnalul Naţional. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τον πήγαν στον Τσαουσέσκου,ο οποίος τον ρώτησε:

«Εϊ παπά,άκουσα ότι προλέγεις το μέλλον των ανθρώπων. Για μένα τι ξέρεις;»διηγείται η ανηψιά του π. Αρσενίου,Ζωή Ντειάν.

 Η απάντηση όμως χάλασε την διάθεση του κομμουνιστή ηγέτη:«Θα σας σκοτώσουν και τους δύο σε μια μεγάλη γιορτή(σ. σ. εκτελέστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989)

Αυτοί βέβαια δεν τον πίστεψαν και ζήτησαν από την φρουρά να τον πάρουν από μπροστά του και να μην τον ξαναδεί ποτέ,είπε η Ζωή Ντειάν.

Ταυτόχρονα ο π. Αρσένιος έστειλε ένα μήνυμα στον Ρουμανικό λαό μέσω της ανηψιάς του:«Μετά τον Τσαουσέσκου,όχι όμως αμέσως,ο λαός θα υποφέρει πολύ» και συμβούλευσε τους Ρουμάνους »να μην σκύβουν το κεφάλι»αλλά»να έχουν αξιοπρέπεια και προσωπικότητα». Ο γέροντας Αρσένιος Μπόκα εκοιμήθη στις 28 Νοεμβρίου 1989.

Η/Υ Ρουμανική πηγη:
http://jurnalul.ro/stiri/observator/profetie-cutremuratoare-sfantul-care-i-a-spus-lui-ceausescu-in-fata-cum-si-cand-va-muri-679067.html

Απόδοση στα ελληνικά π. Γεώργιος Κονισπολιάτης- 

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Proskynitis. blogspot.gr: 29 Οκτωβρίου 2014

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.